latinica  ћирилица
20/11/2017 |  11:33 | Autor: RTRS

Srpska lista kontroliše vlast u najviše opština

U drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, gradonačelnike u pet opština dobila je Alijasa za budućnost Kosova aktuelnog premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja.
Srpska lista (Foto:kossev.info) -
Srpska lista (Foto:kossev.info)

Navodi se da je na jučerašnjim izborima Demokratski savez Kosova Ise Mustafe dobio gradonačelnike u četiri opštine, kao i Demokratska partija Kosova Hašima Tačija, a slijede "Samoopredjeljenje" u tri opštine, "Nisma" bivšeg haškog pritvorenika Fatmira Limaja u Mališevu i Srpska lista u Partešu.

Kandidat Grupe građana Strahinja Spasić koji je u prvom krugu izbora održanih 22. oktobra bio kandidat Srpske liste pobijedio je u Klokotu, gdje je dobio 1.030 glasova, dok je kandidat Srpske liste Božidar Dejanović osvojio 1.020 glasova.

Demokratski savez Kosova /DSK/ pobijedio je u tradicionalnim uporištima ove stranke u Podujevu, Vučitrnu, Istoku i Gnjilanu, Demokratska partija pobijedila je u Uroševcu, Štimlju, Kačaniku, kao i u Dragašu, u kome je do sada vlast držao DSK.

Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova pobijedila je u Đakovici, Јužnoj Kosovskoj Mitrovici, Orahovcu, Suvoj Reci i Klini, "Nisma" u Mališevu a "Samoopredjeljenje" u Kosovskoj Kamenici, Prištini i Prizrenu.

U prvom i drugom krugu lokalnih izbora održanih u 38 kosovskih opština Srpska lista osvojila je vlast u devet od ukupno deset većinskih srpskih opština, Zubinom Potoku, Leposaviću, Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Gračanici, Štrpcu, Novom Brdu, Partešu i Ranilugu, i tako postala stranka koja ima vlast u najviše opština na Kosovu i Metohiji.

Slijede Alijansa za budućnost Kosova koja ima gradonačelnike u osam opština, Dečanima, južnoj Kosovskoj Mitrovici, Obiliću, Orahovcu, Suvoj Reci, Klini, Јuniku i Đakovici, zatim Demokrastki savez Kosova takođe u osam opština -Gnjilanu, Podujevu, Istoku, Vučitrnu, Kosovu Polju, Lipljanu, Peći i Kosovskoj Vitini.

Demokratska partija Kosova osvojila je vlast u pet opština - Dragašu, Kačaniku, Štimlju, Uroševcu i Glogovcu, "Samoopredjeljenje" u tri i to u Prištini, Prizrenu i Kosovskoj Kamenici, "Nisma" u Mališevu, Turska demokratska partija u Mamuši i kandidati Grupe građana u Đeneral Јankoviću, Srbici i Klokotu opštini sa većinskim srpskim stanovništvom.

Izmjena zvaničnih rezultata CIK-a je moguća pošto treba da se prebroje glasovi pristigli putem pošte i takozvani uslovni glasački listići, što bi moglo da izmijeni situaciju u Klokotu, pošto je razlika samo deset glasova u korist kandidata Grupe građana.

CIK je najavio da će zvanične rezultate saopštiti u naredna 72 sata.

Izvor: Srna