latinica  ћирилица
20/11/2017 |  10:34 ⇒ 13:05 | Autor: RTRS

Na području Zvornika sve veći broj preduzetničkih radnji (VIDEO)

U vremenu kada je radno mjesto "malo bogatstvo", na području Zvornika sve je veći broj preduzetničkih radnji. Takva situacija nastavljena je i u prvih deset mjeseci ove godine, s obzirom da je za 26 odsto više otvorenih nego zatvorenih radnji, odnosno osnovano je 111 preduzetničkih radnji, dok su zatvorene 82.
Zvornik - Foto: RTRS
ZvornikFoto: RTRS

Zahvaljujući projektu fondacije Mozaik, diplomirani pravnik Tamara Јović prije nekoliko mjeseci pokrenula je vlastiti biznis i osnovala društvo za pružanje usluga čišćenja i održavanja stambeno-poslovnih objekata.

"U suštini nije toliko bilo teško krenuti sa poslom što se tiče papirologije i birokratije. Teško je, ustvari, da sami prelomite trenutak kada odlučiti da se nečim bavite. S obzirom da smo relativno mlado preduzeće, zaista sam zadovoljna poslom", rekla je jovićeva.

Prije devet mjeseci Tamarina sugrađanka Pelka otvorila je butik što je, kaže, bio pravi potez.Ističe da se može zaraditi jer žene vole da kupuju. Bitno je samo, kaže, raditi ono što voliš, "s ljubavlju, timski, da se posvetiš poslu koji radiš, da ga shvatiš ozbiljno da bi opstao".

Ove godine najviše je otvoreno zanatskih i trgovinskih radnji. Gradska uprava preduzetnicima pruža niz pogodnosti.

Milan Cvijetinović, načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Zvornik ističe da izrađuju rješenja o osnivanju preduzeća isti dan.

"Osnivanje je besplatno, bez takse, a prvea godine poslovanja svi preduzetnici su oslobođeni komunalne takse", istakao je Cvijetinović.

Na području grada Zvornika posluje 807 preduzetničkih radnji u kojima je zaposleno više od 1.400 radnika.