latinica  ћирилица
19/11/2017 |  16:02 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Fond solidarnosti isplatio dva miliona maraka za saniranje štete od poplava (VIDEO)

Bijeljinski privrednici koji su u poplavama pretrpjeli veliku štetu , dobili su pomoć Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske. Ukupno je za područje Bijeljine isplaćeno dva miliona maraka. Iako su u prethodne tri godine sami morali da se snađu kako bi sanirali štetu i ponovo pokrenuli posao, novac koji su dobili svim privrednicima je dragocjena pomoć za nastavak poslovnih aktivnosti.
Fond solidarnosti - Pomoć privrednicima - Foto: RTRS
Fond solidarnosti - Pomoć privrednicimaFoto: RTRS

Novac je uplaćen prošle sedmice prema spiskovima koje su dostavile lokalne zajednice , a pomoć je umanjena po koeficijentu 0,53 kako bi se ravnomjerno nadoknadila šteta procijenjena na ukupno 3,7 miliona maraka. U utvrđivanju kriterijuma za podjelu sredstava i spiskova oštećenih privrednih subjekata učestvovala je i Privredna komora.

" Mislimo da će ova isplata dobro doći svim privrednim subjektima u smislu poboljšanja njihove likvidnosti ulaganja u nove proizvodnje i na taj način doprinijeti saniranju šteta koje su pretrpjeli u toku poplava", naveo je Mihajlo Vidić,Područna privredna komora regije Bijeljina.

Nenadoknadiva šteta pričinjena je u svim sektorima privređivanja, ali su najviše oštećeni drvoprerađivači, ugostitelji i mlinska industrija. U podzemnim silosima Mlina Stojanović voda je uništila 2.000 tona pšenice. Ranije su dobili donatorsku pomoć od 35.000 maraka, a iz Fonda solidarnosti i dodatnih 3.000 maraka.

" Znajući koja je količina deponovana na deponiju u Bijeljini i po njoj je izvršena procjena štete onoliko koliko je tad tržišna cijena pšenice bila 1.11// 2.55 ukupno sam dobio cirka 38.000 maraka i zadovoljan sam, hvala bogu da jesam", rekao je Zoran Stojanović, vlasnik preduzeća Mlin Stojanović.

Pravo na pomoć Fonda solidarnosti ostvarila su i javna i privatna preduzeća koja su imala štetu u poplavama, od kojih je najveću imala Elektrobijeljina.

" Ta šteta se naravno ne može nikada nadoknaditi, ali svakako da je svaka pomoć Vlade iz fonda solidarnosti dobro će doći da se popravi dio tih objekata, većinu smo sanirali, ostalo je još nešto opreme i rezervnih dijelo da se nabavi za neke trafostanice koje su stradale u poplavama", naveo je Nedeljko Đokić, direktor Elektrobijeljine.

Ministarstvo finansija Republike Srpske isplatilo je prošle sedmice 4,9 miliona maraka jednokratne pomoći na račune privrednika iz Banjaluke, Bijeljine i Modriče koji su pretrpjeli štetu tokom poplava 2014. godine, a ova vrsta pomoći najavljena je i za privrednike s područja Laktaša.