latinica  ћирилица
19/11/2017 |  10:40 | Autor: RTRS

Prioritet - razvoj privrede i realnog sektora

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović smatra da prioritet u narednom periodu mora biti razvoj privrede i realnog sektora.
Ministar Savanović - Foto: RTRS
Ministar SavanovićFoto: RTRS

"Taj razvoj jeste osnovna pretpostavka da društvo može ići naprijed, te da će doći do povećanja investicija, plata, penzija i budžeta svih fondova", ističe Savanović u intervjuu Srni.

On napominje da je u Republici Srpskoj u ovoj i prošloj godini zabilježena ekonomska stabilizacija, porast BDP-a, a ohrabrujuće je i stanje likvidnosti tekućeg budžeta Srpske.

Kada je riječ o konsultacijama Vlade Srpske sa predstavnicima Unije Udruženja poslodavaca i Saveza sindikata u vezi sa izradom budžeta za narednu godinu i Programa ekonomskih reformi za period 2018-2020. godine, Savanović naglašava da "u potpunosti razumije zahtjeve za određene povoljnosti".

"Vlada, koja je ozbiljna i odgovorna, to sagledava `u paketu` i na neki način analizira sve moguće varijante, ne dovodeći u pitanje poziciju budžeta, likvidnost i sve obaveze Republike koje iz budžeta proizilaze", navodi Savanović.

On napominje da poslodavci odranije traže smanjenje fiskalnih nameta i najavljuje da će sa njima biti još sastanaka do konačne izrade prijedloga budžeta Republike Srpske za iduću godinu s ciljem pronalaska zajedničkih i realnih rješenja, a sve radi razvoja privrede i realnog sektora.

Kada je riječ o zahtjevu Saveza sindikata Republike Srpske za izmjene Zakona o radu, Savanović podsjeća da je tokom poslednje dvije godine urađena analiza primjene tog zakona u šest regionalnih centara, iz koje su proistekle određene primjedbe i sugestije.

"Resorno Ministarstvo formiraće radnu grupu na nivou Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, koja će analizirati ove primjedbe, ali nije realno da ćemo u izbornoj godini otvarati Zakon o radu", objašnjava Savanović.

Ministarstvo je spremno da sagleda sve eventualne manjkavosti Zakona o radu, ali niko ne treba da očekuje da će doći do nekog novog zakona ili nekih značajnih izmjena, jer je postojeći Zakon o radu, smatra Savanović, "mnogo bolji od zakona koji je bio prije 2015. godine".

On demantuje spekulacije da Vlada nije zainteresovana da dođe do potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora, ističući da je upravo resorno ministarstvo bilo inicijator sastanaka po tom pitanju sa socijalnim partnerima.

"Vjerujem da ćemo tokom narednih 15 dana sazvati ovaj sastanak i bićemo srećni i zadovoljni ako postignemo dogovor u vezi sa potpisivanjem opšteg kolektivnog ugovora u Republici Srpskoj", naglašava Savanović u intervjuu Srni.

Budžetska izdvajanja u narednoj godini za boračke kategorije ostaće ista kao i na ovogodišnjem nivou - oko 221 milion KM - ona ukupno iznose oko 300 miliona KM, ako se uzmu u obzir izdvajanja i iz drugih ministarstava za ljude sa određenim privilegijama iz rata.

Savanović podsjeća da je prošle godine za 1,8 odsto bila povećana osnovica za invalidnine, porodične penzije i borački dodatak, ističući da je uvjeren da će doći do povećanja te osnovice na dva odsto ili možda i više.

On razumije zahtjev Boračke organizacije Republike Srpske za rješavanje statusa oko 3.500 demobilisanih boraca Vojske Srpske koji nemaju 15 godina uplaćenog radnog staža, a imaju 65 godina starosti.

"Ovo je ozbiljno pitanje o kojem će predstavnici resornog ministarstva razgovarati sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, da vidimo koji bi modalitet bio najbolji da se ovaj problem premosti", najavljuje Savanović.

On zaključuje da borcima pripadaju najveće zasluge za stvaranje Srpske i da zaslužuju puno poštovanje i razumijevanje.

Izvor: Srna