latinica  ћирилица
18/11/2017 |  21:27 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Putin otkrio spomenik Aleksandru Trećem

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas prilikom otkrivanja spomenika caru Aleksandru Trećem u Јalti na Krimu da se car zalagao za mir, ali ne kroz ustupke već sa hrabrošću i postojanošću.
Putin otkrio spomenik Aleksandru Trećem (Foto: twitter.com/Dmitriй Smirnov) -
Putin otkrio spomenik Aleksandru Trećem (Foto: twitter.com/Dmitriй Smirnov)


Putin je Aleksandra Trećeg nazvao istaknutim političarem i patriotom koji je kao ličnu odgovornost nosio budućnost svoje zemlje i ulagao je svaki napor za njen razvoj.

"Njegovi savremenici zvali su ga car-mirotvorac. Međutim, kao što je ministar finansija i prvi premijer Carske Rusije Sergej Јuljevič Vite jednom rekao, Rusiju je 13 godina čuvao od rata ne kroz ustupke, već uz pomoć poštene i čvrste hrabrosti i odlučnosti", naglasio je ruski predsjednik.

Putin je istakao da je Aleksandar Treći branio interese direktno i otvoreno a svojom politikom je povećao uticaj i autoritet Rusije u svijetu.

Ruski predsjednik je podsjetio da je tokom vladavine Aleksandra Trećeg, Rusija zabilježila veliki industrijski rast, usvojila napredni Zakon o radu, stvorila nove industrije i počela gradnju trans-sibirske željeznice.

Putin je napomenio da je Rusija tada počela i obnovu vojske i sprovođenje ambicioznih projekata brodogradnje.

"Istovremeno, vjerovao je da snažna, samozavisna i suverena država treba ne samo da se oslanja na svoju ekonomsku ili vojnu moć već i na tradiciju, da veliki narod mora očuvati svoju jedinstvenost, te da je put naprijed nemoguć bez poštovanja sopstvene istorije, kulture i duhovne vrijednosti", rekao je Putin.

Ruska novinska agencija TASS navodi da je Aleksandar Treći vladao Rusijom od 1881. do 1894. godine. Umro je u 49. godini na Krimu.

Izvor: Srna