latinica  ћирилица
18/11/2017 |  19:24 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Čović-Vigemark: Nedopustivo kašnjenje u vezi sa stendbaj-aranžmanom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Mostaru sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom i predstavnicima MMF-a o nedopustivom kašnjenju u vezi sa stendbaj-aranžmanom, koji je direktno povezan s evropskim putem BiH, te kandidatskim statusom.
Vigemark i Čović, arhiv -
Vigemark i Čović, arhiv


Nakon sastanka u njegovom kabinetu u Mostaru, Čović je rekao da je krajnji rok početak decembra, kada se očekuje dolazak komesara za proširenje EU Јohanesa Hana.

"Teško da možemo više prepričavati kako se mi sporo dogovaramo. Iznio sam svoje mišljenje da prijedlog koji već više od pedeset dana stoji, treba odmah staviti pred Savjet ministara", rekao je Čović, prenio je portal "Kliks".

On kaže da treba odmah zakazati vandredne sjednice oba doma parlamenta, jer se kroz redovnu proceduru to neće nikada desiti.

Čović je rekao da u jednom danu treba usvojiti cijeli paket koji je vezan za MMF, jer će to biti sve teže kako vrijeme prolazi.

U vezi sa promjenama Izbornog zakona, Čović je rekao da je moguće svako usaglašavanje i rješenje koje će dovesti do toga da jedan narod drugom ne bira predstavnike.

Vigemark je ocijenio da je sastanak bio jako dobar, te da je sa kolegama iz MMF-a informisan o stanju u vezi sa ekonomskim reformama.

"Što se tiče EU postoje dva puta koji se paralelno odvijaju. Јedan se odnosi na pridruživanje, i tu pripadaju aktivnosti pripreme odgovora na upitnik, kao i neke druge, a drugi put su socio-ekonomske reforme, reforme zakonskog okvira, odnosno sve aktivnosti koje trebaju da omoguće tranziciju i približavanje BiH Evropskoj uniji", rekao je Vigemark.

Izvor: Srna