latinica  ћирилица
18/11/2017 |  18:05 | Autor: RTRS

Drama na nebu iznad Amsterdama: Munja udarila u avion (VIDEO)

Ako imate strah od letenja, možda bi bilo dobro da preskočite gledanje video snimka iz Holandije, koji prikazuje udar munje u avion.
Munja - Foto: Screenshot/YouTube
MunjaFoto: Screenshot/YouTube

Dramatični trenutak dogodio se nedugo po polijetanju sa aerodroma u Amsterdamu na letu KLM-a za Limu u Peruu.

Iako nije poznato kada se to dogodilo, video je postavljen na YouTube u utorak, te je u međuvremenu imao čak milion pregleda.

Avion je bez obzira na nemili događaj s početka leta srećno i na vrijeme stigao u Limu, nekih 12 sati i 40 minuta od polijetanja.

Obično grom udara u krajeve aviona, poput vrha krila ili nosa aviona, a struja putuje kroz metalno kućište aviona prije nego što ga napusti na drugom kraju. Gromovi pogađaju avione daleko češće nego što to putnici misle i znaju. Može se reći da svaki avion prosječno udari grom jednom u dvije godine ali oni su konstruisani tako da to za njih ne predstavlja nikakav problem.

Ponekad dolazi do spoljašnjeg oštećenja, ali u pravilu grom ostavlja iza sebe malo ili nimalo dokaza da se išta dogodilo. Avion je zaštićen Faradejevim kavezom, koji blokira spoljna statička električna polja, udar se distribuiše po vidljivom materijalu i ne utiče na unutrašnjost kaveza.

Izvor: Blic, Јutarnji list