latinica  ћирилица
18/11/2017 |  15:55 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Povećan otkup i izvoz mlijeka , smanjen uvoz (VIDEO)

U proteklih deset mjeseci u Republici Srpskoj povećan je izvoz mlijeka za 2,8 miliona maraka, u isto vrijeme uvoz se smanjio za oko 6,8 hiljada maraka. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da je i otkup mlijeka na domaćem tržištu uvećan za sedam procenata.
Proizvodnja mlijeka - Foto: RTRS
Proizvodnja mlijekaFoto: RTRS

Vinka Savić iz Verića proizvodnjom mlijeka bavi se od 2001. godine,ima oko 80 grla, a dnevno proizvede 650 litara mlijeka. "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice otkupi sve što proizvede, i kako kaže, zadovoljna je prodajom. 

"Imam 56 feninga ,pošto sam ja za EU imam nešto više i premija na to tako da dođe negdje 86 feninga ", kaže Vinka Savić, proizvođač iz Verića kod Banja Luke.

Njena farma, jedna je od onih koje ispunjavaju sve evropske standarde, a mlijeko sa njene farme dubički Mlijeko produkt izvozi u Evropsku uniju. U Ministarstvu poljoprivrede kažu od, kako postoje sertifikati Evropske Unije povećan je izvoz mlijeka.

Proizvodnja mlijeka je povećana za oko tri odsto, a u ministarstvu se nadaju da će otkup mlijeka biti još veći.

"Izvoz u nekom narednom periodu kada je u pitanju primarna proizvodnja mlijeka, biće svakako strukturalne primjene koje se odnose na ukupnjavanje proizvodnje sa jedne strane, povećanje proizvodnosti sa druge strane u smislu da ova proizvodnost, odnosno dnevni otkup 12 litara po kravi je na neki način ispod našeg ciljanog zadatka , i očekumo da će to za neki naredni period biti 15 litara mlijeka ", naveo je Mladen Stojanović,  načelnik Odjeljenja za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede,šumarstvu i vodoprivrede Repulike Srpske. 

Porodica Škundrić iz Ništavaca dnevno proizvede oko 3000 litara mlijeka,i kako kaže, podsticajima resornog ministarstva je zadovoljna. 

"Mi ostvarujemo što se toga tiče redovne podsticaje,sa tim smo zadovoljni", kaže Milan Škundrić, proizvođač iz Ništavca kod Prijedora.

 Cilj je, navode u ministarstvu, da u narednom periodu bude povećan broj farmi koje bi imale veći broj grla, a da se smanji broj manjih isporučilaca. Takođe, upućuju apel građanima da kupuju domaće mlijeko, sir, pavlaku, jer tako štitimo i domaću proizvodnju i naše poljoprivrednike.