latinica  ћирилица
18/11/2017 |  15:37 ⇒ 19/11/2017 | 08:03 | Autor: RTRS

Subvencije Vlade motivisale poljoprivrednike da osiguraju usjeve (VIDEO)

Uprkos šteti koju gotovo svake godine imaju na usjevima zbog vremenskih neprilika, mali broj poljoprivrednih gazdinstava osigurava proizvodnju. Da bi motivisali poljoprivrednike da osiguraju usjeve od elementarnih nepogoda, Vlada Srpske subvencioniše 50% cijene osiguranja. To je doprinijelo da su u ovoj godini 144 gazdinstva osigurala proizvodnju, što je tri puta više u odnosu na prošlu godinu. Sufinansiranje premije osiguranja u fiksnom iznosu od 50% planirano je i za iduću godinu.
Subvencije za osiguranje usjeva - Foto: RTRS
Subvencije za osiguranje usjevaFoto: RTRS

Ozime žitarice , kukuruz i industrijsko bilje Branimir Andrić sije na 170 ha oranice. Zbog velikih ulaganja u proizvodnju od 1300-1800 maraka po ha, zavisno od usjeva, ne rizikuje. Redovno osigura proizvodnju. "Ako znamo da je minimalan ulog za sjetvu pšenice po ha 1300-1400 KM, direktni troškovi , ne računajući amortizaciju, to je simboličan trošak u odnosu na ono šta je uloženo", kaže ratar iz Bijeljine, Branimir Andrić. 

Od kada resorno ministarstvo sufinansira osiguranje, Boško Radić koristi ovaj podsticaj. Kaže, da je to velika pomoć ratarima. I osiguravajuće kuće daju dodatne pogodnosti.
 "Ne platimo odmah osiguranje , osiguravajuća kuća nam je izašla u susret, kada sklopimo ugovor platimo 10% , a kada ovršemo pšenicu onda izmirimo obavezu", rekao je ratar iz bijeljine, Boško Radić.

A polovinu te obaveze i ove godine će sufinasirati Vlada za 144 poljoprivredna proizvođača koji su osigurali usjeve.

"U pravilniku piše do 50% , međutim, s obzirom na broj zahtjeva , direktor Agencije je već donio rješenje kojim će taj procenat biti 50%", naveo je portparol Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, Aco Macanović.



 U osiguravajućim kućama kažu da je posljednjih godina povećan procenat osiguranih površina. Osnovni vidovi osiguranja su grad, požar, udar groma, a dopunski rizici su poplava, oluja, proljećni mraz, i oni su duplo skuplji.

"Јedan ha osiguranja pšenice iznosi 40 maraka , ako uzmemo da je 20 maraka povrat od strane ministarstva to je 20 maraka za osnovne rizike", kaže direktor Dunav osiguranja , Filijala Bijeljina, Milan Trninić.

 Za proteklih pet godina poljoprivrednim proizvođačima je isplaćeno 727 000 maraka po osnovu sufinansiranja premije osiguranja.
Svijest o osiguranju u poljoprivredi je dosta niska. Podsticajima se može uticati na to , potvrđuje i trostruko veći broj osiguranika u ovoj, u odnosu na prošlu godinu.