latinica  ћирилица
17/11/2017 |  19:52 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Devet godina zatvora za zločine nad Srbima u Konjicu (VIDEO)

Edhem Žilić, bivši upravnik logora "Musala" u Konjicu osuđen je na devet godina zatvora za ratni zločin nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti.
Sudija - Foto: ilustracija
SudijaFoto: ilustracija

Žilić je osuđen po svih 16 tačaka optužnice, koje ga terete za nečovječno postupanje prema zatvorenicima  uključujući i silovanja.

Edhem Žilić zvani Edo, kako su izjavljivali svjedoci, strah i trepet logora Musala, pažljivo je saslušao izricanje presude. Prije 24 godine kao pripadnik četvrte brigade vojne policije takozvane Armije BiH došao je na mjesto upravnika zatvora, zapravo školske sportske sale na Musali u Konjicu.

Već od proljeća 1992. u ovaj logor zatvarani su i tu mučeni brojni srpski civili i vojnici , a od početka muslimansko-hrtvatskih sukoba 1993. u Musali su zatvarani i Hrvati. Prije Žilićevog upravljanja logorom, u Musali je bio zatvoren i Slavoljub Kuljanin, koji svjedoči da su brojni civili i ranije bili žrtve ovog logora.

Optužnica protiv Žilića podignuta je u januaru prošle godine. Tokom suđenja potvrđeno je da su njegove i žrtve torture od strane njemu potčinjenih stražara, bili civili, a ne pripadnici vojnih formacija, kako je tvrdila odbrana.