latinica  ћирилица
17/11/2017 |  18:35 | Autor: RTRS

Podignuta optužnica protiv Јosipa Šimića

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv Јosipa Šimića Đinđića zbog krivotvorenja isprava, prevara i lažnog predstavljanja.
Јosip Šimić - Foto: RTRS
Јosip ŠimićFoto: RTRS

Optužnica, koja je proslijeđena Opštinskom sudu Sarajevo na potvrđivanje, Šimića tereti za šest krivotvorenja dokumenata, tri prevare i lažno predstavljanje, prenosi Birn.

"Predmet je formiran nakon što je ovom tužilaštvu dostavljen izvještaj Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ u kojem je navedeno da postoji osnov sumnje da je Јosip Šimić Đinđić koristio krivotvoreni dokument te agencije, predavši ga Tužilaštvu BiH 28. augusta", naveli su u Kantonalnom tužilaštvu.

U saopštenju se napominje i da je ovo tužilaštvo kao stvarno i mjesno nadležno podiglo optužnicu.

Šimić je ranije priveden nakon što je Tužilaštvo BiH primilo izvještaj Sipe u kojem se navodi da ova agencija nije učestvovala u praćenju vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Ružice Јukić, a što je utvrđeno internom kontrolom.

Interna kontrola pokrenuta je nakon što je novinar Јosip Šimić podnio krivičnu prijavu protiv ministra bezbjednosti Dragana Mektića, a koji je izjavio da je riječ o falsifikovanom aktu Sipe u kome se kao prilog navode šema kretanja Tadićeve i njeni razgovori s Јukićevom.

Izvor: SRNA