latinica  ћирилица
17/11/2017 |  17:07 | Autor: RTRS

Završene konsultacije po pitanju izbornih reformi

Ekipa stručnjaka iz OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ održala je detaljne konsultacije s relevantnim sagovornicima u BiH po pitanju potrebe za izbornim reformama, utvrđivanja glavnih aktera, njihovih uloga i odgovornosti, te podsticanja otvorenog i savjetodavnog procesa.
OEBS - Foto: ilustracija
OEBSFoto: ilustracija

Razgovori, koji su vođeni od 13. do 17. novembra radi savjetovanja i planiranja u sklopu ODIHRO-ovog projekta "Podrška izborima na Zapadnom Balkanu", bili su usmjereni na izbornu upravu, popis birača i ulogu medija tokom izbornih kampanja.

ODIHR-ov tim se sastao sa visokim zvaničnicima ministarstava inostranih i unutrašnjih poslova, Centralne izborne komisije BiH, kao i sa predstavnicima parlamentarnih odbora, javnih emitera, tijela za regulisanje rada medija, organizacijama civilnoga društva i međunarodne zajednice, uključujući delegaciju EU, saopšteno je iz ODIHR-a.

"Uoči opštih izbora 2018. godine, ODIHR je spreman da pruži podršku BiH u poboljšanju njenog izbornog pravnog okvira i prakse, vodeći računa o preporukama ODIHR-a", izjavio je šef Odjeljenja za izbore ODIHR-a Aleksander Šlyk.

Nakon posjete, a na temelju otvorenih konsultacija s izbornim interesnim stranama i pojedincima i organizacijama koje pomažu izborne procese, stručnjaci će identifikovati potrebe i izraditi strateški plan da bi se osiguralo da se aktivnosti projekta nadopunjuju onima koje provode druge organizacije u domenu izbora, a ne da se dupliraju.

Ovo je bila druga u nizu od šest posjeta koje će biti upriličene - po jedna posjeta za šest korisnika projekta. Projekat finansiraju EU i Austrijska razvojna agencija.

Sve države članice OEBS-a obavezale su se da će odmah početi poštivati ODIHR-ove izborne procjene i preporuke, navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA