latinica  ћирилица
17/11/2017 |  14:08 ⇒ 14:35 | Autor: RTRS

Novo zaoštravanje odnosa - SDA uputila u PS BiH svoj prijedlog Izbornog zakona

Stranka demokratske akcije (SDA) uputila je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

SDA predlaže da se Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH razmatra po osnovnom, odnosno redovnom zakonodavnom procesu. To u prevodu znači da će predložene izmjene proći komisijsku fazu te da će ostalim parlamentarcima biti data mogućnost da amandmanski djeluju.

SDA smatra da se u Izbornom zakonu BiH treba izmijeniti član 10.12, stav (2), tako da se za svaki kanton broj stanovnika iz konstitutivnog naroda i iz reda ostalih dijeli brojevima 1, 3, 5, 7 i tako dalje, sve dok je to potrebno za raspodjelu.

“Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda redaju se zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda stavlja na prvo mjesto. Svakom konstitutivnom narodu daje se jedno mjesto u svakom kantonu koji ima najmanje jednog takvog poslanika u svom zakonodavnom tijelu. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi“, piše u SDA-ovom Prijedlogu zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Parlamentarci iz SDA predložili su i izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na Grad Mostar. U prijedlogu stoji da se Gradsko vijeće sastoji od 35 odbornika koji se biraju u izbornim jedinicama na način: četiri odbornika iz Izborne jedinice 1, osam odbornika iz Izborne jedinice 2, po tri odbornika iz Izbornih jedinica 3 i 4, deset odbornika iz Izborne jedinice 5, šest odbornika iz Izborne jedinice 6 i jedan odbornik iz Izborne jedinice 7.

Izborne jedinice su Centralna zona i šest gradskih područja koja odgovaraju bivšim opštinama čije su granice utvrđene mapom priloženom uz Prelazni statut Grada Mostara. Izborna jedinica 1 sastoji se od gradskog područja Mostara-Sjever, Izborna jedinica 2 od gradskog područja Mostar-Stari Grad, Izborna jedinica 3 od gradskog područja Mostar-Јugoistok, Izborna jedinica 4 od gradskog područja Mostar-Јug, Izborna jedinica 5 od gradskog područja Mostar-Јugozapad, Izborna jedinica 6 od gradskog područja Mostar-Zapad i Izborna jedinica 7 od Centralne zone.

Izvor: Nezavisne novine