latinica  ћирилица
16/11/2017 |  21:29 ⇒ 21:31 | Autor: RTRS

Zelenović: Roman "Četnikuša" - gorko svjedočanstvo o Sarajevu

Roman "Četnikuša" autora Emila Vlajkija predstavlja još jedno gorko svjedočanstvo o Sarajevu u proteklom građanskom ratu, koje iz ugla neposrednog svjedoka ruši manipulativnu medijsku sliku, koja je pratila tadašnje događaje, rekao je večeras na promociji knjige u Istočnom Sarajevu književnik Nedeljko Zelenović.
Četnikuša - Foto: SRNA
ČetnikušaFoto: SRNA

"Sarajevo nije žrtva, Sarajevo je zločinac koji je zarad mračnih ciljeva ubijao svoje građane, a posebno Srbe. Sarajevo je zločinac koji je protjerao više do 150.000 Srba, ali i preko 100.000 muslimana iliti Bošnjaka kako se vole predstavljati. Ovdje, valjda, Hercegovci nisu bitni", rekao je Zelenović.

On je dodao da će ovaj roman Emilu Vlajkiju sigurno donijeti epitet nepoželjne osobe u federalnom Sarajevu, ako to i do sada nije bio zbog svojih stavova i britkog jezika, koji poznaje samo činjenice i istinu.

Vlajki je rekao da njegov četvrti roman govori o Srpkinji Radi udatoj za muslimana i njihovoj djeci, koja na početku rata u Sarajevu na znaju "ko su i šta su i kojoj strani i naciji pripadaju".

"Pošto žive u muslimanskom dijelu Sarajeva priklanjaju se muslimanskoj strani i njihovom načinu razmišljanja i ideologiji, okreću se protiv rođene majke Srpkinje, što se na kraju i tragično završava", naveo je Vlajki.

Prema njegovim riječima, radnja romana može se prebaciti u bilo koji dio bivše Јugoslavije gdje su postojale multietničke zajednice, koje su se po istom modelu raspadale, a u onima koje su opstale, slabija strana je morala da trpi i u tišini pati za svojim narodom.

Recenzent knjige Goran Mutabdžija rekao je da je u romanu "Četnikuša" predstavljen opšti kulturni ambijent za vrijeme građanskog rata u BiH u kojem je Vlajki iskazao autentičnost, originalnost i objektivnost događaja iz prve ruke.

Osim dvadesetak naučnih knjiga i večeras predstavljenog romana, Emil Vlajki je napisao i romane "Genocid", "Lucifer i poremećena lutalica" i "Druga Јudina izdaja".

Izvor: SRNA