latinica  ћирилица
16/11/2017 |  19:26 | Autor: RTRS

Osjećaj beznađa može da izazove infarkt

Ispostavilo se da su kod žena bez jasnih ciljeva i neizvjesne budućnosti arterije bile deblje uprkos dobrom zdravlju, a to povećava rizik od infarkta
Srce (Foto: Thinkstock) -
Srce (Foto: Thinkstock)

Osjećanje beznađa povećava rizik od infarkta čak i kod osoba koje nemaju hipertenziju niti pate od kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Minesota. Ovo se posebno odnosi na žene, koje, iako zdrave, ukoliko su hronično ophrvane ovim negativnim osjećanjem, na arterijama češće imaju naslage koje mogu da dovedu i do šloga i do srčanog udara.

Stepen beznađa stručnjaci su mjerili upitnikom o njihovoj budućnosti i ličnim ciljevima, a kontrola zdravlja je obuhvatala i provjeru debljine vratnih arterija ultrazvukom. Ispostavilo se da su kod žena bez jasnih ciljeva i neizvesne budućnosti arterije bile deblje uprkos dobrom zdravlju.

Ovaj podatak predstavlja medicinski značajnu stavku, jer pokazuje da psihološke promjene koje dugotrajno beznađe izaziva dovodi do ozbiljnih promjena u organizmu, naglasila je dr Suzan Everson- Rouz, rukovodilac istraživanja.

Izvor: Večernje novosti