latinica  ћирилица
16/11/2017 |  16:34 | Autor: RTRS

Šarović: Neophodna implementacija Trećeg energetskog paketa

Implementacija Trećeg energetskog paketa neophodna je BiH i sve institucije treba da ulože maksimalan napor da bude usvojen zakon o regulatoru električne energije i gasa, koji je praktično usaglašen, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Mirko Šarović - Foto: SRNA
Mirko ŠarovićFoto: SRNA

Šarović je nakon sastanka sa čanovima Regulatorne komisije za električnu energiju BiH potvrdio da je Federacija BiH dostavila mišljenje o zakonu o regulatoru električne energije, te da se još očekuje da isto učini i Republika Srpska kako bi ovaj akt u najskorije vrijeme bio upućen u parlamentarnu proceduru.

Ministar spoljne trogovine i ekonomskih odnosa je napomenuo da će pokušati da učini sve što je u njegovoj moći da bi se izbjegle sankcije za koje je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Јanez Kopač najavio da će biti uvedene protiv BiH na ministarskoj konferenciji u decembru u Tirani.

"Osim sankcija ovaj zakon je važan, jer je postojeće zakonodavstvo iz ove oblasti iz 2002. godine, a BiH treba moderno zakonodavstvo. Ukoliko ne usvojimo ovaj zakon, on će biti prepreka razvoju energetskog sektora BiH", poručio je Šarović.

Prema njegovim riječima, BiH zbog neusvajanja zakonodavstva u oblasti električne energije i gasa gubi nekoliko desetina miliona evra grant sredstava i povoljnih kredita.

Šarović je izrazio očekivanje da će Republika Srpska u najskorije vrijeme dati pozitivno mišljenje kako bi zakon bio implementiran, izražavajući opredjeljenje da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH učini sve što je neophodno kako bi se sankcije izbjegle.

On je dodao da postoji i opcija da uputi zakon u proceduru bez saglasnosti entiteta, napominjući da je najbolja solucija da bude opremljen svim neophodnim mišljenjima.

"Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nastojaće da iskoristi preostalo vrijeme kako bi se implementirale najnovije odredbe EU u oblasti električne energije i gasa i time izbjegli sankcije. Kakve će biti sankcije to je pitanje za Brisel, odnosno, za Energetsku zajednicu, a ima različitih najava", rekao je on.

Šarović je istakao da je tokom sastanka sa članovima Regulatorne komisije za električnu energiju, osim o implementaciji evropskog zakonodavstva u BiH, bilo riječi i o akcionom planu, odnosno "soft mjerama" za zapadni Balkan kada je riječ o tržištu električne energije, kao i o pitanju usvajanja Energetske strategije BiH.

Kad je riječ o usvajanju Eneregetske strategije, Šarović je naglasio da je za njenu izradu sredstva od milion KM obezbijedila Velika Britanija.

"Ovim novcem urađene su energetske strategije FBiH, inovirana je Energetska strategija Republike Srpske, a kreirana je i Energetska strategija BiH koja je kompilacija ovih entiteskih", rekao je Šarović.

On je podsjetio da je posao izrade energetskih strategija dogovoren u januaru, te da bi BiH izradom ove strategije dobila prolaz za više platformi u ovoj oblasti.

"U ovom trenutku smo za Strategiju dobili samo saglasnost FBiH i distrikta Brčko, a još čekamo na saglasnost iz Republike Srpske. Velika je odgovornost onih koji kasne u dostavljanju mišljenja, jer je potpuno jasno da smo o ovom pitanju postigli punu političku saglasnost", poručio je Šarović.

Predsjedavajući Regulatorne komisije za električnu energiju BiH Nikola Pejić rekao je da je sastanak sa ministrom Šarovićem bio konstruktivan.

"Dali smo sugestije za svaku od aktivnosti i podršku Ministarstvu da se zakon o regulatoru električne energije i gasa nađe u proceduri u kojoj ima dovoljno mehanizama da se manjkavosti popravljaju. Isto važi i za Strategiju", rekao je Pejić.

Izvor: SRNA