latinica  ћирилица
15/11/2017 |  20:30 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

U Doboju promovisana knjiga Emila Vlajkija - "Četnikuša"

U Doboju je večeras predstavljena knjiga "Četnikuša", autora Emila Vlajkija, u kojoj se govori o raspadu multietničkih porodica u ratu 1992. godine u muslimanskom dijelu Sarajeva.
U Doboju promovisana knjiga Emila Vlajkija - "Četnikuša" - Foto: SRNA
U Doboju promovisana knjiga Emila Vlajkija - "Četnikuša"Foto: SRNA

Vlajki je rekao da su u knjizi opisane ratom izazvane tragedije u kojima su se mješoviti brakovi raspadali, a djeca "dizala ruke" na svoje roditelje, zauzimajući jednu ili drugu stranu.

Prema njegovim riječima, identične stvari sa porodicama iz mješovitih brakova događaju se i danas, kao da rat nije ni prestao.

Recenzent Goran Mutabdžija rekao je novinarima da je Vlajki u knjizi i samim njenim nazivom - "Četnikuša", "pobio sve teze kvazi lingvista sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koji su preko ovog pojma pokušali da diskredituju jedan cijeli narod".

On je dodao da ova Vlajkijeva knjiga predstavlja kulturološki fenomen na našem prostoru.

"Predstavljen je opšti kulturni ambijent za vrijeme građanskog rata u BiH u kojem je Vlajki iskazao autentičnost, originalnost i objektivnost jer je opisivao događaje iz prve ruke. Kompozicija samog djela je i romaneskna i dramska sa elementima antičke tragedije", rekao je Mutabdžija.

Promocija knjige održana je u Narodnoj biblioteci Doboj.

Izvor: Srna