latinica  ћирилица
15/11/2017 |  20:24 ⇒ 21:18 | Autor: RTRS

Banjaluka: Otvorena izložba o banu Lazareviću (FOTO)

Život i rad bana Vrbaske banovine, Todora Lazarevića, tema je izložbe koja je večeras otvorena u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.
Izložba - Lazarević - Foto: RTRS
Izložba - LazarevićFoto: RTRS

Kroz izložbu slika - dokumenta i dijela interijera u nekadašem stanu bana Milosavljevića, brojni posjetioci mogli su večeras da osjete duh stare Banjaluke. Cilj izložbe je da dokumentuje, vrednuje i predstavi javnosti porodicu Lazarević kao jednu građansku porodicu u Vrbaskoj banovini sa istorijskog, društvenog, estetskog i umjetničkog aspekta.

Želja autora izložbe, Nadežde Lazarević - Kovačević i njenog supruga Dragana Kovačevića, je da predstavi dio onoga što društvu daruje jedna građanska porodica. Osim toga izložba će služiti kulturnoj javnosti a pogotovo istraživačima da obrazju mlade o istoriji i istinskim vrijednostima građanskog društva ali i da predstavi Banjaluku svijetu u vrijeme njenog kandidovanja za Evropsku prestonicu kulture.

Ovo je bila suština i prigodnog govora kojim se posjetiocima obratio prof. dr Nenad Kecmanović, govoreći o porodici Lazarević i njenom doprinosu istoriji najvećeg grada Srpske.

Izložbu, organizovanu povodom obilježavanja 85 godina Јavne ustanove Banski dvor - Kulturni centar Banjaluka, otvorio je gradonačelnik Igor Radojičić. Izložba je otvorena do 15. decembra.