latinica  ћирилица
15/11/2017 |  17:40 | Autor: RTRS

Tragovi stopala otkrivaju istinu o divovskoj zvijeri koja je tumarala Zemljom

Prije 150 miliona godina ogroman sauropod tumarao je duž plaže na teritoriji današnje Francuske.
Tragovi stopala - Foto: blic.rs
Tragovi stopalaFoto: blic.rs

Francuski paleontolozi su 2009. objavili otkriće do sada najvećih poznatih tragova stopala dinosaurusa. Otisci su nađeni kod Planja, u Јurskim planinama, nedaleko od Liona, a pretpostavlja se da su ostavljeni u blatu lagune toplog, plitkog mora.

U stručnom časopisu Geobios naučnici su predstavili studiju o 35 metara dugom i 35 tona teškom sauropodu, koji je prije 150 miliona godina ostavio tragove za sobom.

Stručnjaci francuskog naučnog instituta CNRS su nakon dodatnih iskopavanja ustanovili da su otisci stopala dugi više od jednog metra deo 155 metara duge očuvane staze dinosaurusa - najduže do sada otkrivene.

Oni pretpostavljaju da je u vrijeme džinovskih dinosaurusa u plitkom, toplom moru u tom regionu bilo mnoštvo ostrva i zemljouza na kojima je bilo dovoljno hrane za ove biljojede.

Oni su čak izračunali da je džin, čiji je korak bio dug 2,80 metara, hodao brzinom od oko četiri kilometara na sat - sporije nego većina pješaka, a dali su mu ime Brontopodus plagnensis.

Prije nego što posjetioci ponovo budu mogli da obilaze područje i posmatraju otiske, stručnjaci moraju trajno da ih zaštite, jer su neki od njih 2015. i 2016. oštećeni. Prema informacijama lokalnih vlasti, radovi će biti obavljeni najkasnije 2019. godine.

Izvor: Blic