latinica  ћирилица
15/11/2017 |  16:17 ⇒ 16:23 | Autor: RTRS

"Mlijeko" na festivalu u Moskvi

Tradiciju uspješnih predstava Studentsko pozorište iz Banjaluke nastavlja komadom "Mlijeko" koji će biti izveden u Pozorištu "Glas" u Moskvi na festivalu "Zlatni vitez".
„Mlijeko“ na festivalu u Moskvi - Foto: Glas Srpske
„Mlijeko“ na festivalu u MoskviFoto: Glas Srpske

Glumci Јelena Trepetova-Kostić, Aleksandar Ristanović, Bojan Kolopić i Smiljana Marinković uz rediteljsku viziju Slobodana Perišića u februaru su prvim igranjem osvojili domaću publiku.

O kvalitetu predstave govore i nagrade na Pozorišnim igrama u Јajcu i Međunarodnom festivalu mladog glumca "Zaplet" u Banjaluci.

- Igranje predstave "Mlijeko" na festivalu "Zlatni vitez" u Rusiji je velika čast i motivacija, ali i velika odgovornost. Daćemo sve od sebe da predstavu odigramo najbolje što možemo. Problemi o kojima predstava "Mlijeko" govori univerzalni su, tako da smatram da će tamošnja publika to prepoznati. Ukoliko dođe do reakcija kakve smo imali od banjalučke publike, biće to uspjeh - rekao je Aleksandar Ristanović dodajući da se raduje što će učestvovati na festivalu "Zlatni vitez" i imati priliku da bar malo upozna Moskvu.

Da je uvijek značajno i korisno otvarati vrata prema drugim zemljama, odlaziti na inostrane festivale, imati priliku da vidimo gdje smo u poređenju sa drugim zemljama, smatra glumica Smiljana Marinković.

- Pozorište ima jedan zajednički jezik, jezik duše, koji se uvijek prepozna, a i tema predstave "Mlijeko" je univerzalna i smatram da će moskovska publika prepoznati o čemu govorimo. A sama posjeta gradu umjetnosti i kulture za cijeli ansambl je velika radost - kaže Marinkovićeva.

Za Bojana Kolopića izazov je da igra u Moskvi pred publikom koja svakodnevno ima priliku da gleda neke od najboljih glumaca današnjice.

Osnovna literatura svakog glumca je knjiga "Sistem" koju je napisao takođe Rus Konstantin Sergejevič Stanislavski, koji je živio i stvarao u Moskvi. Gledajući iz te perspektive, vjerovatno nema većeg izazova od izvođenja pozorišne predstave upravo tamo gdje ćemo se mi nalaziti 1. decembra - ističe Kolopić.

Razmjena energije

- Zahvalni smo selektorima festivala koji su na osnovu odgledanog snimka odlučili da zaslužujemo da igramo na "Zlatnom vitezu". Pored toga što nam je ukazana velika čast, imamo i obavezu da se predstavimo najbolje što umemo, tim pre što nam se vrlo retko pruža prilika da putujemo sa nekom predstavom van granica bivše zajedničke republike. Verujem da je za svakog čoveka važno da upoznaje kulture drugih naroda, a nama će od posebnog značaja biti razmjena energije, razmišljanja i ideja sa ljudima koji se bave umjetnošću - kaže Bojan Kolopić.

Izvor: Glas Srpske