latinica  ћирилица
15/11/2017 |  08:37 ⇒ 11:03 | Autor: RTRS

Šta se "kuva" u Zimbabveu?

Vladajuća stranka u Zimbabveu Zanu PF saopštila je putem "Tvitera" da je Emerson Mnangagva imenovan za privremenog predsjednika države.
Zimbabve - Foto: TANЈUG
ZimbabveFoto: TANЈUG

U ostalim porukama navedeno je da su dosadašnji predsjednik Robert Mugabe i članovi njegove porodice privedeni. Stranka je objavila da je izvršena "tranzicija bez krvoproloća".

Mnangagva je ranije smijenjen sa pozicije potpredsjednika zbog "nelojalnosti". Komentatori podsjećaju da je on tada smijenjen na inicijativu Mugabeove supruge Grejs, prenio je Bi-Bi-Si.

Vojni zvaničnici Zimbabvea saopštili da su preuzeli vlast nad "ciljanim" tačkama - kriminalcima koji okružuju predsjednika te zemlje Roberta Mugabea.

Oni uveravaju javnost da je 93-godišnji lider Zimbabvea "živ i zdrav", prenio je Rojters.

On je, međutim, u kućnom pritvoru, zajedno sa suprugom Grejs, izjavili su vojni zvaničnici.

Oni tvrde i da sada vojska obezbjeđuje sve državne institucije i da patrolira ulicama glavnog grada Hararea, prenosi AP.

Prema navodima Rojtersa, vojska je u naoružanim vozilima blokirala ulice Hararea, u kojima se nalaze glavne poluge vlasti- vlada, parlament i sudovi. Za sve to vrijeme građani Hararea išli su na posao, navodi Rojters pozivajući se na izjave svedoka.

"Naša meta su kriminalci oko Mugabea, koji čine zločine koji imaju socijalne i ekonomske posljedice u zemlji, a sve s ciljem da se oni privedu pravdi", izjavio je jedan od vojnih zvaničnika Zimbabvea, General Mojo.

"Čim ispunimo naš zadatak sve će se vratiti u normalu", kazao je on.

Vladini izvori navode da je vojska privela ministra finansija Ignjatiusa Komboa, koji je lider takozvane "G40" frakcije vladajuće partije ZANU-PF, koju vodi Mugabeova supruga Grejs.

Mediji su ranije sinoć prenijeli da su se u Harareu čule najmanje tri eksplozije i da su ulice bile pune naoružanih vojnika i vojnih vozila, pa su neki naveli i da je u Zimbabveu počeo državni udar protiv predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea koji tom zemljom vlada od 1980. godine.

Sinoć je zauzeta i državna televizija ZBC, javili su neki mediji. Međutim, navodno su vojnici radnicima televizije rekli "da ne brinu" i da su oni tu samo da bi osigurali lokaciju. U isto vrijeme "Gardijan" navodi da su vojnici napali radnike televizije i civile.

"Sputnjik" piše i da postoje čak i nepotvrđene informacije da su vojnici opokolili kuću samog Mugabea.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide vozila vojske kako blokiraju puteve. Osim toga, vojnici su primijećeni i kako utovaruju velike količine municije u kamione.

Inače, Ambasada SAD u Harareu objavila je na Tviteru da će zbog nesigurnosti u državi tokom srijede imati minimum osoblja, kao i da će biti zatvorena za javnost. Takođe, oni apeluju na državljane SAD da se čuvaju.

Izvor: B92