latinica  ћирилица
14/11/2017 |  19:19 ⇒ 15/11/2017 | 10:49 | Autor: RTRS

Izjava o priznanju Kosova uzdrmala odnose Srbije i BiH; Vučić najavio: Biće posljedica! (VIDEO)

Zbog izjave Bakira Izetbegovića o priznavanju nezavisnosti samoproglašenog Kosova, za četvrtak je sazvana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić kaže da će Izetbegovićeva izjava imati dalekosežne posljedice na region. I dok su odnosi dvije zemlje uzdrmani, članovi Predsjedništva BiH prihvatili su danas Vučićev poziv, da posjete Srbiju 6. i 7. decembra.
Reagovanja - Foto: RTRS
ReagovanjaFoto: RTRS

Kakav će biti srpski odgovor na provokacije Bakira Izetbegovića, predsjednik Srbije nije otkrio danas, kaže da je potrebno pustiti nekoliko dana da se glave ohlade, ali je naveo da je Srpska strana slučajno dala takvu izjavu, cijeli svijet bi nam, kaže, pao na glavu.

"Šta bi bilo da sam izgovorio da Republika Srpska treba da bude nezavisna? Oterali bi me u Hag u roku od 15 dana", rekao je Aleksandar Vučić.

Ono što je sigurno, je da stvari, nakon intervjua, više neće biti iste. Vučić navodi da je sa saradnicima analizirao izjave cijelu noć. Intervju komplikuje mnoge stvari u regionu i imaće, kaže, dalekosežne posljedice.

"Mnogo se toga promijenilo tim intervjuom, i nije samo priča o tome da se Izetbegović nada priznanju Kosova i da je to trebalo da se učini, i nije samo to da se teritorijalni integritet BiH brani ratom, a da Srbija treba da, uz šoljicu kafe i ratluk, isporuči, dijelove svoje teritorije. Dakle, riječ je i o drugim dijelovima naše teritorije gdje se neko miješa u naše unutrašnje odnose. Danas neću odgovoriti šta će biti srpski odgovor jer želim da prođe nekoliko dana", izjavio je Vučić.

"Izetbegovićeva izjava je opasna prvokacija", rekao je bivši ambasador SAD u Beogradu, Vilijam Montgomeri. Region ima istoriju nestabilnosti, a Srbija je posljednjih nekoliko godina faktor stabilnosti i međunarodna zajednica mora, istakao je, snažno reagovati. Izetbegović je, najavljujući priznanje Kosova, najavio i skoru centralizaciju BiH, jer je samo na taj način to moguće izvesti, navode analitičari. Uz to je dirnuo i teritorijalni integritet Srbije, spominjući Sandžak.

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je ovom izjavom Izetbegović prevršio mjeru. 

"Ovim je zaista izrevoltirao Srbiju koja će sada ozbiljnije početi da djeluje protiv njega. On je ionako istrošen političar u BiH i ako više ne bude ruke iz Beograda koja ga održava kao nekakav faktor regionalne saradnje, Izetbegović će potpuno potonuti", rekao je Anđelković.

Iz Izetbegovićebog kabineta pokušali su da ublaže stvari, navodeći da je na pitanje: "da li BiH treba priznati Kosovo?", agencija Tanjug prekrojila odgovor iz “nadam se da da” u samo "da", i da iza toga stoji namjera da se proizvede kriza između BiH i Srbije.

Tanjug je odgovorio da je skratio odgovor, ali je vjerno prenio njegovo političko mišljenje, jer je Izetbegović u produžetku dodao i "da je to trebalo još ranije biti učinjeno".