latinica  ћирилица
14/11/2017 |  18:47 ⇒ 21:55 | Autor: RTRS

Izetbegović prijeti ratom; vladajuća koalicija poziva srpske predstavnike da napuste zajedničke institucije! (VIDEO)

Vladajuća koalicija SNSD-DNS-SP pozvala je srpske predstavnike u zajedničkim institucijama, da obustave rad i napuste institucije BiH, zbog prijetnji ratom, koje je juče izrekao Bakir Izetbegović. U zajedničkom saopštenju navedeno je da je Izetbegovićeva izjava izazvala uznemirenje, ne samo u Srpskoj, nego i regionu. Iz Saveza za promjene, umjesto odgovora na poziv, vlast pozivaju da, kako kažu, skinu masku lažnog patriotizma i oslobode se demagogije.
Dodik, Pavić i Đokić - Foto: RTRS
Dodik, Pavić i ĐokićFoto: RTRS

Na pitanje novinara da li je spreman na najgori mogući vid odbrane - rat, Bakir Izetbegović je odgovorio potvrdno potvrdno. 

" Svako u ovoj zemlji, ko voli ovu zemlju, mora biti spreman ići do kraja kada je u pitanju njen teritorijalni integritet", rekao je on.

Zbog ove izjave, predsjednici SNSD, DNS i Socijalističke partije, Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić, od srpskih predstavnika u institucijama BiH zatražili su da bez odlaganja napuste te institucije i da se vrate na konsultacije u Srpskoj, gdje bi sa ostalim partijama, koje su prisutne u sadašnjem sazivu Narodne skupštine, dogovorili zajednički odgovor na prijetnje ratom koje su juče upućene iz Sarajeva.

"Smatramo da napuštanje zajedničkih institucija nije više pitanje vašeg izbora, već vaše odgovornosti prema Republici Srpskoj, koja je juče brutalno napadnuta", stoji u saopštenju vladajuće koalicije.

Da je Izetbegovićeva izjava bila direktna prijetnja ratom, prvi je upozorio predsjednik Dodik, označivši Izetbegovića srpskim neprijateljem broj 1.

"On bi priznao Kosovo, on bi tamo nešto radio na Sandžaku, a onda bi napao Republiku Srpsku iz istih razloga zbog kojih je nedavno Kosovo na jedan nezakonit način sebe proglasilo nekom kvazi-državom. Dakle, to je jedna potpuna nedosljednost – ako priznajete Kosovo onda priznajte i Republiku Srpsku", izjavio je Dodik.

Odgovor iz Srpske mora biti snažan, jedinstven i jasan, poručili su iz vladajuće koalicije.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a  rekao je  da ovdje više nije u pitanju ni stranačko, ni bilo kakvo drugo mišljenje, već da je u pitanju Dejtonski mirovni sporazum, Republika Srpska i njen odgovor na ovakve stvari.

Iz Saveza za promjene oglasili su se saopštenjem. Kažu da poziv na napuštanje institucija BiH predstavlja manifestaciju najvećeg kukavičluka, jer kada bi srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, napustio Predsjedništvo, ne bi postojao niti jedan Srbin koji bi mogao blokirati donošenje štetnih odluka po Republiku Srpsku.

"Opšte je poznato da Predsjedništvo BiH može funkcionisati bez jednog člana Predsjedništva, a u konkretnom slučaju, ne bi imao ko da blokira eventualno stavljanje na dnevni red odluke o priznanju lažne države „Kosovo“, što bi Mladen Ivanić svakako uradio, ukoliko bi takva odluka došla na dnevni red Predsjedništva BiH", saopštio je Savez za promjene.

Sve dok srpski predstavnici mogu blokirati odluke koje su štetne po vitalne interese Srpske, ne razumiju pozive na, kako kažu, bježaniju iz zajedničkih institucija. Ipak, ni oni nisu štedjeli na kritikama upućenim na račun Izetbegovićevih izjava.

"Moram priznati da se Bakir Izetbegović, u političkom smislu, ponaša s vremena na vrijeme, potpuno neuračunljivo", kaže predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Međutim, Mladen Bosić i Aleksandra Pandurević iz SDS-a, nisu se danas pojavili na sjednici proširenog kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pa je Klub poslanika SNSD-a ostao usamljen u zahtjevu da, za sutra predviđena sjednica, bude odgođena zbog Izetbegovićevih izjava. Nakon što zahtjev nije prihvaćen, SNSD-ov Staša Košarac napustio je sjednicu.

"Kako će oni koji danas vrše vlast iz Srpske na nivou BiH postupati, vidjećemo. Klub poslanika SNSD-a će imati sastanak sutra u jutarnjim satima i donijećemo definitivnu odluku", rekao je Košarac.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik DŽaferović očigledno je propustio da pogleda intervju svog stranačkog šefa, jer tvrdi da je zahtjev SNSD-a za odlaganjem sjednice pokušaj destabilizacije. On tvrdi da "ne postoji nijedna izjava niti Izetbegovića, niti bilo koga iz SDA, koja bi mogla da navede na ovakvo postupanje i ovakve zahtjeve iz Kluba SNSD-a".

Za razliku od DŽaferovića, Izetbegovićevu poruku čuo je, i razumio, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

"Ne pada mi na pamet da upadam u zamku utrkivanja ko više voli svoju zemlju, na taj način da je spreman i ratovati. Mislim da nam takve izjave ne trebaju. Što se prije oslobodimo takvog pritiska u javnosti i komentara, biće nam svima lakše", izjavio je Čović.

Srpski član Predsjedništva, Mladen Ivanić, rekao je da trenutne političke tenzije nisu samo rezultat predizborne kampanje i da dubinu krize ne treba potcjenjivati. Zbog svega toga će, kakvo-takvo srpsko jedinstvo, biti na jednom od najozbiljnijih ispita do sada.