latinica  ћирилица
14/11/2017 |  17:02 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

"Otac i sin" u okviru manifestacije "Noć teatra" u Banjaluci

Evropska noć teatra tradicionalno i ove godine u Bosni i Hercegovini biće održana u treću subotu novembra, odnosno ovu koja je pred nama, a uz Bosansko narodno pozorište iz Zenice, koje je organizator manifestacije za BiH, okupiće 24 učesnika iz 13 gradova, sa 34 programa.
"Otac i sin" u okviru manifestacije "Noć teatra" u Banjaluci (Foto: Јelena Đurđević) -
"Otac i sin" u okviru manifestacije "Noć teatra" u Banjaluci (Foto: Јelena Đurđević)

Najavljujući ovaj događaj od značaja za promociju pozorišne umjetnosti na teritoriji Starog kontinenta, Merima Handanović, koordinatorka Noći teatra za BiH, juče je u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS) u Banjaluci kazala da je prva Noć teatra održana 2008. godine, da bi se u BiH počela održavati svega dvije godine kasnije.

"Ove godine se možemo pohvaliti da u okviru bh. Noći teatra imamo veći i raznovrsniji odziv. Cilj je da u noći posvećenoj teatru otvorimo i neke prostore koji nisu za šire narodne mase tako što ćemo upriličiti i obilaske scenskih prostora, garderoba, šminkeraja i nekih mjesta u kojima nastaju same predstave", kazala je Handanovićeva. Navela je i to da Noć teatra svake godine donese poneku inovaciju u samom programu, jer je manifestacija otvorenog karaktera bez zvanične selekcije.

"Svi koji žele da se prijave imaju mogućnost da izaberu program i da ga pritom izvedu, tako da je, osim BNP, svaki učesnik koordinator Noći teatra", istakla je Handanovićeva.

Njen kolega Denis Krdžalić, izvršni producent Noći teatra za BiH, naglasio je da se ove godine Noć teatra obilježava u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Srebreniku, Travniku, Kaknju, Zenici, Mostaru, Laktašima, Prijedoru, Brčkom i Konjicu.

Takođe, Krdžalić je dodao da u Noći teatra učestvuje sedam profesionalnih teatarskih kuća, amaterska pozorišta, centri za kulturu, nevladine organizacije, škole, ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje, fakulteti i akademije te festivali. Programski sadržaj obuhvata 16 predstava, šest radionica za djecu i odrasle, pet onlajn dokumentarnih izložbi, foto-snimanja, slušanje radijskih drama, projekcije filmova, prigodan muzički i koncertni program.

Aleksandar Matrak, producent NP RS, najavio je izvođenje predstave Nebojše Romčevića u režiji Nikole Pejakovića "Otac i sin (Dečja posla)", koja će biti odigrana u subotu s početkom u 20 časova na velikoj sceni NP RS. Što se tiče Banjaluke, osim nacionalnog teatra Republike Srpske u Noći teatra učešće će uzeti i Nevid teatar. Dejan Andrić iz ovog pozorišta, koji već osam godina učestvuje u manifestaciji, najavio je dva programa u samoj Noći teatra.

Prvi program je "Art poezija 6: Bukovski - 33 u komadu", koja će imati samo jedno izvođenje u kafe-baru "Eklektik" s početkom u 20.13, dok će na istom mjestu sat i po kasnije Nevid teatar održati džez veče s Albertom Savićem.

Izvor: Nezavisne novine