latinica  ћирилица
14/11/2017 |  17:00 ⇒ 17:05 | Autor: RTRS

U Srpskoj evidentna pozitivna kretanja u privredi

U Republici Srpskoj evidentna su pozitivna kretanja u privredi koja se ogledaju u rastu industrijske proizvodnje, izvoza i zaposlenosti, konstatovano je danas na sjednici Odbora Vlade Srpske za privredu i finansije.
Posebna sjednica Odbora za privredu i finansije sa predstavnicima poslovne zajednice (Foto: vladars.net) -
Posebna sjednica Odbora za privredu i finansije sa predstavnicima poslovne zajednice (Foto: vladars.net)

Na sjednici je naglašeno da je neophodno dalje raditi na poboljšanju uslova poslovanja da bi ovi rezultati u narednom periodu bili još bolji, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

Sa predstavnicima poslovne zajednice razgovarano je o stanju u privredi Srpske, a najznačajnija pitanja su se odnosila na rasterećenje poslovanja, smanjenje sive ekonomije, uvođenje jače inspekcijske kontrole, zaštite domaće proizvodnje i davanje podrške investiranju i daljem razvoju privrede.

Vlada Srpske će u daljoj razradi Programa ekonomskih reformi 2018-2020. godine razmotriti prijedloge i inicijative poslovne zajednice da bi realne i moguće mjere ugradili u politike i program Vlade za narednu godinu, nakon čega će biti održan novi sastanak na kojem će ovaj dokument biti usaglašen.

Predstavnici Upravnog odbora Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske iznijeli su više poslovnih inicijativa i upoznali su članove Odbora o problemima sa kojima se susreću u radu i koji predstavljaju ograničavajuće faktore za ostvarenje boljih poslovnih rezultata i razvoj preduzeća.

Učesnici sastanka podržali su organizovanje zajedničkih sastanaka, te ocijenili da su ovakvi sastanci izuzetno korisni i u interesu obje strane i da trebaju postati praksa.

Sjednicom Odbora predsjedavao je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, a prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i generalni sekretar Vlade Đuka Huremović.

Izvor: Srna