latinica  ћирилица
14/11/2017 |  16:55 ⇒ 15/11/2017 | 09:10 | Autor: RTRS

Rusija na Savjetu bezbjednosti: Propada projekt Kosovo

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmatra izvještaj šefa UN - a o stanju na Kosovu i Metohiji.
Savjet bezbjednosti - Foto: Getty Images
Savjet bezbjednostiFoto: Getty Images

Antonio Guteres je, u izvještaju koji je unaprijed podijeljen ambasadorima država članica, upozorio kosovske političare na uzdržanost u izjavama o novom sudu za ratne zločine koje su tokom rata počinili pripadnici takozvane OVK.

Ruski i kineski ambasador na sjednici SB UN bili su za zadržavanje misije Unimka, dok su predstavnici Francuske, Velike Britanije i SAD bili za ukidanje. Ambasador Rusije pri UN, Vasilij Nebenzja, rekao je dijalog između Beograd i Prištine u zastoju i upozorio da događaji na Kosovu prijete da uruše cijeli sistem regionalne stabilnosti, jer projekat Republika Kosova očigledno propada.

Istovremeno je ukazao na pitanje formiranja  takozvane vojske Kosova što je, naglasio je, u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, prema kojoj je KFOR jedina oružana snaga na Kosovu. Ruski ambasador ukazao na problem islamskog radikalizma i terorizama u južnoj srpskoj Pokrajini.

Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i razumije njenu zabrinutost po pitanju Kosova, rekao je predstavnik ove zemlje pri UN i naglasio da je za Peking rezolucija 1244 pravna osnova za rješavanje tog pitanja.

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, koji zastupa interese Srbije, u svom obraćanju, pozvao je Savjet bezbjednosti UN i Prištinu da se, zajedno sa Beogradom, fokusiraju na zajedničko postizanje trajnog i održivog rješenja za Kosovo i Metohiju, kao i na formiranje zajednice srpskih opština. 

Konstatovao je da i danas, poslije gotovo četiri i po godine, nema napretka u sprovođenju obaveza preuzetih u vezi sa uspostavljanjem ZSO kao ključnog dijela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa, te da to, na iznenađenje Beograda, nije ni pomenuto u izvještaju o radu Unmika. Što se tiče Specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu i Metohiji, istakao je da Srbija očekuje da će se, bez daljeg odlaganja, protiv svih osumnjičenih lica za zločine počinjene prema Srbima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji, pokrenuti i voditi kredibilni sudski postupci.

Naglasio je da Srbija smatra da svaki pokušaj unilateralnog rješavanja bilo kog pitanja u odnosima Beograda i Prištine neprihvatljiv, te da može negativno uticati na napredak u sprovođenju obaveza preuzetih u dijalogu. Podsjetio je na protivljenje Beograda, kao i protivljenje međunarodne zajednice, nastojanjima da se formira "vojska Kosova", te upozorio da ovakvi jednostrani potezi Prištine nose sa sobom opasan potencijal za destabilizaciju bezbjednosne situacije u regionu i ugrožavanje procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

On je izrazio protivljenje Srbije nastojanjima da se promijeni dugogodišnji modalitet informisanja Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu, te ukazao i na nastojanja Prištine da afirmiše jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kroz pokušaje ostvarivanja članstva u međunarodnim organizacijama, čime se politizuje njihov rad.

Ukazao je da Priština i dalje krši odredbe Sporazuma o zvaničnim posjetama budući da su, bez valjanog razloga, bile zabranjene posjete pojedinih srpskih ministara, kao i da se raseljenim licima bez osnova za ulazak u Pokrajinu traže dodatni lični podaci i nepriznavanje pasoša koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Ponovio je da Srbija već deset godina konstantno ukazuje na opasnost jednostranih poteza i upozorava da priznanje Kosova može otvoriti "Pandorinu kutiju" za mnoge druge separatističke i secesionističke pokrete u svijetu.

Posebno se zahvalio državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova na njihovoj principijelnoj poziciji, poštovanju rezolucije 1244 i Povelje UN-a.

Izvor: RTS, SRNA