latinica  ћирилица
14/11/2017 |  16:43 ⇒ 15/11/2017 | 08:58 | Autor: RTRS

U Vladi konsultacije o budžetu i ekonomskoj politici, prvi stigli privrednici (VIDEO)

U Vladi danas delegacija MMF-a. Ministar finansija Zoran Tegeltija upoznao ih je da izrada ključnih ekonomskih dokumenata ide planiranom dinamikom, i da bi Budžet od 3,3 milijarde maraka trebalo da omogući nesmetano funkcionisanje institucija Republike Srpske. Predstavnici Vlade i MMF-a pozvali su institucije BiH da ispune svoje obaveze, radi nastavka aranžmana. Istovremeno, privrednici su prvi stigli u Vladu, na konsultacije o Budžetu i Ekonomskoj politici.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Prvi sastanak nije iznjedrio usaglašavanje oko svih otvorenih pitanja – tek dogovor da će se ponovo sastati u nastojanju da dođu do zajedničkih rješenja. A otvorenih pitanja je mnogo, kažu privrednici.

"Nismo se mi toliko bavili budžetom, jer smo mi strana koja stvara. Nama je interesantno kako i na koji način smanjiti opterećenje na privredu, kako podići efikasnost svih koji su u funkciji potrebe privrede, kako definisati zakonske propise", izjavio je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Poslovna zajednica u narednoj godini očekuje smanjenje oporezivanja rada. Danas su ponovili svoje zahtjeve. Podržali su mjere Vlade da od naredne godine nezaposlenim porodiljama bude isplaćivana naknada, ali insistiraju da to ne smije biti na teret zaposlenih majki.

Smatramo da u budžetu treba naći sredstva za ovu stavku i da se trudničko bolovanje u bruto iznosu refundiraju privredi. Ovo će biti uzeto u razmatranje, formiraće se radne grupe koje će pokušati da nađu izvore sredstava u budžetu kako bi se taj problem riješio. Naš stav je da bismo radije prihvatili da ne rješavamo uopšte, ako to nećemo riješiti u cijelosti", rekao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Rasterećenje poslovanja, smanjenje sive ekonomije, uvođenje jače inspekcijske kontrole, zaštita domaće proizvodnje i podrška investiranju – najznačajnije su teme sastanka, poručuju iz Vlade.

"Vlada će u daljoj razradi Programa ekonomskih reformi 2018-2020.godine razmotriti prijedloge i inicijative poslovne zajednice kako bi realne i moguće mjere ugradili u politike i program Vlade za narednu godinu. Nakon toga će biti održan novi sastanak na kom će se ovaj dokument usaglasiti“, stoji u saopštenju Odbora za privredu i finasije Vlade RS.

Evidentna su pozitivna kretanja u privredi – rast industrijske proizvodnje, izvoza i zaposlenosti, konstatovano je na sastanku. Neophodno je, kažu, i dalje raditi na poboljšanju uslova poslovanja, kako bi rezultati bili još bolji. Konsultacije socijalnih partnera nastaviće se i narednih dana.