latinica  ћирилица
14/11/2017 |  15:44 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Čović: 25. novembar će ove godine obilježavati samo SDA (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas da je aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ vrlo moguća i bez knjiženja perspektivne vojne imovine na teritoriji Republike Srpske.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Čović je izrazio uvjerenje da će MAP biti aktiviran ukoliko se pokaže određena dinamika u promjeni odnosa unutar BiH, ali da BiH niko neće "gledati kroz prste".

Najavio je da će na Upitnik Evropske komisije biti odgovoreno do 15. decembra, uz konstataciju da postoje još dva uslova za kandidatski status, a to su usvajanje seta zakona o povećanju akciza i usvajanje budžeta na svim nivoima u BiH. Nakon toga, kaže Čović, očekuje da će BiH posjetiti visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini.

Kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona BiH, Čović je najavio da će se intenzivirati komunikacija sa međunarodnim institucijama da bi se izbori iduće godine održali nesmetano. On je rekao da HDZ, čiji je lider, ima plan "B" i "C", ako budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, te da će sve učiniti da Hrvatski narodi sabor izađe zajedno na izbore i da se time "pošalje poruka svima onima koji imaju namjeru da eliminišu Hrvate iz političkog predstavljanja". Nakon rasprave o izmjenama Izbornog zakona na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, kaže Čović, vjerovatno će biti niz inicijativa da bi se naredne godine mogli održati izbori.

On je potvrdio da 25. novembra neće učestovati u organizaciji "dana državnosti BiH", koji se obilježava samo u Fedenjraciji BiH, jer je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović samoinicijativno uputio poziv za obilježavanje. Čović je objasnio da je predlagao da se 25. novembar obilježi nekoliko dana prije ili poslije, ali da Izetbegović nije pristao na to, zbgo čega će će ove godine ovaj datim obilježiti samo jedan narod, konkretnije SDA, čiji je Izetbegović lider.

Komentarišući odnose u Federaciji BiH, Čović je rekao da se u tom dijelu BiH ne može donijeti nijedna ozbiljna odluka, ističući da odnose u koaliciji opterećuju zategnuti odnosi između lidera.

Odgovarajući na pitanje o uticaju Rusije na BiH, Čović je rekao da BiH mora biti svjesna političkih odnosa i da sa pažnjom treba komunicirati i sa Njemačkom i sa Rusijom i sa SAD, ali primarno sa EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH najavio je da će u narednih nekoliko dana razgovarati sa liderima svih stranaka u BiH, a za sutra je najavio razgovor sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem u Mostaru.

Izvor: SRNA