latinica  ћирилица
14/11/2017 |  15:37 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Brčko: Služen pomen slavnom komandantu Bošku Periću-Peši (VIDEO)

U Ražljevu, kod Brčkog, služen je pomen poručniku Bošku Periću-Peši proslavljenom komadantu specijalne jedinice „Peša“, Prve posavske brigade Vojske RS. Perić je poginuo na majevičkom ratištu 14. novembra 1994. godine, u pokušaju spasavanja 74 zarobljena borca Prve majevičke brigade. Za života je odlikovan Medaljom heroja Milana Tepića, a posthumno i Ordenom Obilića.
Brčko: Služen pomen slavnom komandantu Bošku Periću-Peši - Foto: RTRS
Brčko: Služen pomen slavnom komandantu Bošku Periću-PešiFoto: RTRS

Sestre Boška Perića Peše o bratu govore sa suzama u očima, ali sa ponosom ističu da im je u porodici stasao jedan od lučonoša srpske slobode.

"Toliko godina je prošlo, ali se još uvijek poštuje njegovo ime. Mi kao porodica ga nikada nećemo zaboraviti, ali nam je još draže da su prijatelji još uvijek uz njega", kaže Boškova sestra Senka Perić.

Iz specijalne jednice Peša, poginulo je 18 boraca. Saborci već 23 godine dolaze na njegov grob da mu odaju dužnu poštu. Ističu da sjećanje na Pešu ne blijedi i da će uvijek pamtiti njegov lik.

"Njegovi ime je već upisano, uklesano u istoriju naše Republike, našeg grada. Јedino je problem kakvu pouku da naša djeca izvuku iz toga rata i srpskog stradanja", ističe Živan Ilić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske - Brčko.

Na 23. godišnjicu od pogibije Boška Perića-Peše, istrčan je prvi kros Bjeljina-Brčko, dužine 35,5 kilometra.