latinica  ћирилица
14/11/2017 |  14:55 ⇒ 18:36 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska neće dopustiti priznanje samoproglašenog Kosova (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da BiH neće priznati nezavisnost samoproglašenog Kosova, jer za takvu odluku ne postoji konsenzus zbog toga što Srpska na to nikada neće pristati.
Milorad Dodik - Foto: Screenshot
Milorad DodikFoto: Screenshot

"Za preduzimanje neke međunarodne političke mjere, u skladu sa Ustavom potreban je konsenzus svih u BiH. Dakle, odluka o priznavanju samoproglašenog Kosova zavisi od Republike Srpske, a u njoj gotovo da nema nijedenog političara, bilo da je u pitanju vlast ili opozicija, koji bi to prihvatio", rekao je Dodik za Prvu TV, komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo.

Dodik kaže da je to poznata priča Izetbegovića koji bi odavno priznao nezavisnost samoproglašenog Kosova, ali da Izetbegović nije BiH.

"BiH je nešto sasvim specifično, potpuno neuspješno i propalo, ali zato Izetbegović već drugi put izjavama o Srbiji i Kosovu ruši Dejtonski sporazum i Ustav", istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da je u izjavama Izetbegovića mnogo nedosljednosti, te da se on odnosi sa mržnjom prema Srbiji. 

"On bi priznao Kosovo, nešto bi uradio u Sandžaku, a onda bi napao Republiku Srpsku. Ako priznajete Kosovo, priznajete i Republiku Srpsku i to bi Izetbegović trebalo da učini, jer bi to bilo dosljedno", rekao je Dodik.

Dodik: Izetbegović bi trebalo da bude "pesona non grata" u Srbiji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je ocijenio da izjava Izetbegovića o Kosovu predstavlja ozbiljan udarac Srbiji i da bi on, poslije ovoga, trebalo da postane persona non grata u Srbiji. Naglasio je da ne zna šta će u vezi sa ovom Izetbegovićevom izjavom da uradi Srbija i da je to sada stvar Beograda, koji stalno šalje dobre poruke, stalno je aktivan i želi da poboljša odnose, a Sarajevo čini suprotno.

"Kod njih je sećijska politika - ujutro je jedno, popodne drugo, naveče treće, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da iznosi svoje mišljenje i da ništa ne sugeriše predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Vučić ima svoju autentičnu politiku. Ali, što se mene tiče, mislim da je krajnje vrijeme da se uzvrati sa istom mjerom, bez obzira, jer ovo je u kontinuitetu.

On je naglasio da Vučić stalno govori da su ključni odnosi između Bošnjaka i Srba za normalizaciju stanja u regionu, a onda dođe Bakir Izetbegović i kamenuje Vučića, pa tuži Srbiju međunarodnom sudu bez pravne osnove i sada bi još da kreira po Srbiji i mijenja karte. Dodik je istakao da Srpska voli Srbiju i ne može da odlučuje o tome šta Srbija treba da učini, ali ono što Srbija radi i reakcije koje su bile u prošlosti sada su veoma prihvatljive na političkom nivou.

"Što se tiče odnosa, Srbija mora da pokaže prije svega svoj odnos prema regionu i miru. Nažalost, mora da pokaže i svoju spremnost da gradi dobre odnose i sa takvima kao što je Bakir Izetbegović, računajući da on i nije baš neka konstanca u personalnom smislu. Mislim da cijeli politički establišment muslimana, Bošnjaka u Sarajevu isto misle kao i Bakir Izetbegović", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je tačno da se Izetbegović sa mržnjom odnosi prema Srbiji i uporno ne propušta priliku da nešto loše kaže za nju dok je Srbija ulagala ozbiljne napore da se odnosi između Srbije i BiH u cjelini poboljšaju.