latinica  ћирилица
14/11/2017 |  11:22 | Autor: RTRS

Venecuela na ivici bankrota?

Bonitetska agencija Standard i Pur proglasila je Venecuelu djelimično nesposobnom da otplati dug kada nije uspjela da vrati dospjelih 200 miliona dolara.
Karakas, Venecuela - Foto: Screenshot/YouTube
Karakas, VenecuelaFoto: Screenshot/YouTube

Ova agencija je prva koja je proglasila da je ta zemlja na ivici bankrota, u djelimičnoj nemogućnosti da servisira svoj dug.

Standard i Pur je saopštio da je donio odluku u ponedjeljak, poslije isteka grejs perioda od 30 dana za izmirenje dospjelih 200 miliona dolara duga. Agencija je ovo odlučila nekoliko sati poslije dva sastanka sa kreditorima istog dana u Karakasu i Njujorku.

Agencija je navela da je smanjila ocjenu za dugoročne hartije od vrijednosti u devizama, koja je sada SD, odnosno parcijalna nemogućnost otplate. Ona je već početkom mjeseca smanjila rejting Venecuele očekujući da zemlja vjerovatno neće biti u stanju da otplati dospjele dugove.

Rizik za Venecuelu, nekada najbogatiju zemlju latinske Amerike je da bude odsječena od tržišta, kao i njena naftna grupa PDVSA, i da bude suočena sa sudskim gonjenjem i zapljenom imovine i filijala u inostranstvu.

Venecuela je pogođena padom cijene nafte i želi da restrukturira svoj spoljni dug, procijenjen na 150 miljardi dolara, jer sada nema više od 9,7 milijardi dolara rezervi a treba da vrati najmanje 1,47 milijardu do kraja godine, a zatim osam milijardi 2018. godine.

Objava Standard i Pura uslijedila je nekoliko sati poslije sastanka međunarodnih kreditora s vlastima u Karakasu koji se završio bez dogovora ali sa obećanjem da će se uskoro ponovo sastati. Vlada Venecuele je ocijenila da je sastanak uspio a kreditori su izašli razočarani.

Izvor: BETA