latinica  ћирилица
14/11/2017 |  10:28 | Autor: RTRS

Matis: UN ovlastile američko prisustvo u Siriji

Američki ministar odbrane DŽejms Matis rekao je da su UN odobrile prisustvo SAD u Siriji i da je stoga Vašington angažovan u borbi protiv terorista "Islamske države".

On je rekao da će američka vojska ostati u Siriji dok se situacija ne riješi ženevskim procesom pod pokroviteljstvom UN.

"Znate, UN su rekle da mi možemo da idemo protiv 'Islamske države'", rekao je Matis novinarima, odgovarajući na pitanje o pravnim osnovama za američko prisustvo u Siriji, prenosi "Sputnjik".

Matis je istakao značaj mirovnog procesa u Ženevi koji je održan pod pokroviteljstvom UN tako da poraz terorista "ne znači da mi samo odemo i pustimo da se javljaju nove 'islamske države'", rekao je on.

Američko prisustvo u Siriji kritikovao je Damask, koji je naglasio da će se svaka strana vojna operacija u zemlji bez odobrenja sirijske Vlade smatrati nelegalnom invazijom. Rusija je počela operacije protiv "Islamske države" u Siriji na zahtjev Vlade u Damasku.

Američka administracija tek treba da dobije odobrenje Kongresa za vojne operacije u inostranstvu, ali to se pravilo stalno krši. Stalne borbe protiv terorista u Iraku, Siriji, Јemenu i Libiji objašnjavaju se činjenicom da je Kongres odobrio Pentagonu da se bori protiv "Al kaide" u Avganistanu nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Izvor: SRNA