latinica  ћирилица
14/11/2017 |  08:53 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Izetbegovićeva izjava imaće dalekosežne posljedice

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da će izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo imati dalekosežne političke i pravne posljedice.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Vučić je ocijenio da je jučeršanji intervju Izetbegovića za Dojče vele, u kojem iznosi stav o priznanju samoproglašenog Kosova, veoma kompleksan i mijenja mnoge stvari u regionu.

"Nije rekao samo da se nada priznanju Kosova i nije samo to da se integritet BiH brani ratom, a da Srbija treba da isporuči uz šoljicu kafe i ratluk dijelove svoje teritorije, već je riječ o dijelovima naše teritorije gdje se neko miješa u naše odnose, a da za to nema nikakav osnov", rekao je Vučić novinarima.

On je istakao da mnoge stvari u regionu danas izgledaju mnogo drugačije nego juče, te da se u dugoročnom smislu mnogo toga promijenilo.

Vučić danas nije htio da otkrije šta će biti srpski odgovor Izetbegoviću, jer želi da prođe nekoliko dana, ali je upitao kako bi reagovala međunarodna zajednica da je on rekao nešto slično.

"Kako bi reagovali da sam rekao da Republika Srpska treba da bude nezavisna? Mislim da bi me oterali u Hag u roku od 15 dana. Međutim, na račun Srbije svi mogu da izgovore sve što požele. Ne boli me to toliko, koliko me boli ćutanje iz sveta i priče da se sve strane smire", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da ne zna da li iza Izetbegovićeve izjave stoji neko iz međunarodne zajednice, ali da može da garantuje da suze srpskog naroda neće naići ni na tugu, ni na plač međunarodne zajednice, jer oni podrazumijevaju da samoproglašeno Kosovo treba da bude nezavisno i ne interesuje ih teritorijalni integritet Srbije.

"Neko u svetu smatra da Srbija nije dovoljno poražena dok nije zgažena. Moj posao je da ne dozvolim da Srbiju pregaze i građane Srbije ponize", rekao je Vučić i dodao da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor.

On je ocijenio da je ovo veoma teško vrijeme za Srbiju, jer je u trenutku kada je uspjela ekonomski brod da izvuče iz krize upala u politički nestabilne vode, i to ne svojom krivicom.

"Mora nam biti jasno da treba pametno da radimo, jer nećemo imati podršku međunarodne zajednice", rekao je Vučić i dodao da je Izetbegovićeva izjava mnogo ozbiljnija nego što bilo ko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda.

Vučić je potvrdio da je, nakon izjave Izetbegovića, za četvrtak, 16. novembra sazvao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost na kojoj će biti riječi o najosjetljivijim pitanjima u regionu.

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković rekao je za RTS da intervju Bakira Izetbegovića, u kojem je rekao da se nada da će BiH priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ima veliku težinu.

Ističe da je Vučić mnogo uložio u odnose sa Bošnjacima i da je uvjeren da će odgovor Srbije biti ozbiljan i na liniji odgovorne politike.

Nikola Selaković je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je Bakir Izetbegović pokazao šta želi, osjeća i misli.

Naveo je da Izetbegović s jedne strane ne priznaje teritorijaljni integritet Srbije a s druge strane poteže sva sredstva za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH.

Selaković je podsjetio i da se Izetbegović, govoreći o Sandžaku, na najteži mogući način miješao u unutrašnja pitanja Srbije zaboravljajući da unutrašnje odnose u Srbiji ne uređuje međunarodni sporazum kao što je Dejtonski.

Nikola Selaković dodaje da je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao jasno i principijelno da neće prizanti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i dodao je da Srbija takav stav i odnos umije da cijeni.

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocijenila je da bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović namjerno plasira izjave poput one o priznavanju nezavisnosti samoproglašenog Kosova kako bi izazvao reakciju Beograda, iako i sam zna da BiH ne može to da uradi bez saglasnosti Srba.
"Zato mi se čini da najnoviji, ali svakako ne i poslednji pokušaj Izetbegovića da posvađa Srbiju i BiH ima mnogo više veze sa nedavnom posetom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu i novim odnosima Srbije i Turske", saopštila je Mihajlovićeva.

Ona je ocijenila da se Izetbegović osjetio ugroženim zbog dogovora Erdogana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te načinom na koji je turski predsjednik bio primljen u Srbiji i porukama saradnje koje je rekao u Novom Pazaru.

Mihajlovićeva je poručila da se Srbija neće ponašati neozbiljno gospodin Izetbegović i da neće inicirati sukobe sa susjedima, već će ostati dosljedna u politici stabilnosti regiona, koja je preduslov za ekonomsko jačanje svih zemalja u regionu i bolji život građana.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića "da se nada da će BiH priznati Kosovo" kao neprijateljsku, ali i očekivanu.
"Ta izjava je očekivana jer dolazi od onog koji zastupa veliku laž da je Srbija izvršila agresiju na BiH i zajedno sa Republikom Srpskom počinila tobožnji genocid nad bošnjačkim narodom", naveo je Linta.

On je naveo da Izetbegovićev neprijateljski stav prema Srbiji podržava velika većina bošnjačkih političara i intelektualaca.

"Ne smijemo zaboraviti da se Bakir Izetbegović sa ostalim bošnjačkim političarima do posljednjeg daha zalagao za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid, kao i da je prije dvije godine dao punu podršku britanskom nacrtu rezolucije kojom su Srbi trebali biti osuđeni za nepostojeći genocid u Srebrenici od Savjeta bezbednosti UN", podsjetio je Linta.

On navodi da je jasno da nije moguće graditi povjerenje i budućnost između Srba i Bošnjaka na negiranju teritorijalnog integriteta Srbije i na velikim lažima o agresiji Srbije na BiH i o genocidu u Srebrenici, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, izjavom da se nada da će BiH priznati Kosovo, pokazao da je političar koji nije dorastao situaciji i koji je ostao zarobljen u ratu i prošlosti.

"Ostao je zarobljen u ratu, u prošlosti koju je definisao njegov otac sa svojim ciljevima. To je viđenje BiH u kojoj nema srpskog naroda ili je on trebalo da bude drugorazredan. To srpski narod nije prihvatio", rekao je Drecun za RTS.

On je upozorio da su takvi politički ciljevi Alije Izetbegovića doveli do rata i poručio Bakiru Izetbegoviću da, ukoliko želi da bude političar mira i gradi budućnost, mora da ima viziju, da bude spreman na kompromis i dijalog i da bude iskren i posvećen.

Drecun je istakao da Srbija, posebno njen predsjednik Aleksandar Vučić, ulaže napora da se odnosi između Srba i Bošnjaka stabilizuju i da se stvaraju uslovi za iskreno pomirenje, ali da to nije moguće ako se samo govori da je jedna strana činila zločine, a ne priznaje se šta je radila druga strana.

"Izetbegović bi mogao da prizna Kosovo kao neku državu, ako nema Republike Srpske u tom dejtonskom okviru. On ovim gura Republiku Srpsku iz Dejtonskog okvira. Republika Srpska to neće dozvoliti", naglasio je Drecun.

U Srbiji juče burna reagovanja na ovu Izetbegovićevu izjavu.

Izvor: RTS/ SRNA