latinica  ћирилица
13/11/2017 |  15:50 ⇒ 18:40 | Autor: RTRS

Banjaluka: Aranžmanom sa EBRD-om zatvorena investicija nove toplane (VIDEO)

Gradonačelnik Igor Radojičić i šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj Ian Braun potpisali su danas u Banjoj Luci, ugovor o kreditu u iznosu od 16,5 miliona maraka namijenjenih za gradnju nove Toplane.
Direktnim aranžmanom sa EBRD-om zatvorena investicija nove toplane (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Direktnim aranžmanom sa EBRD-om zatvorena investicija nove toplane (Foto: banjaluka.rs.ba)

- Konačno i dugoročno rješenje najvećeg problema za mnoge građane Banjaluke jeste u izgradnji nove toplane i promjeni energenta. Na putu smo da dobijemo jednu profitabilnu kompaniju koja će zadovoljavati interese građana i davati kvalitetnu uslugu umjesto jednog hroničnog gubitaša, koji je svake godine bio samo glavobolja za nas – rekao je gradonačelnik Radojičić. 

On je izrazio zadovoljstvo što je Evropska banka za obnovu i razvoj partner Grada u ovom velikom poslu.

- EBRD će svojim aranžmanom, pod povoljnim uslovima, omogućiti da Grad u potpunosti zatvori svoju investiciju u novu eko toplanu u iznosu od 15 miliona KM i do milion i po maraka za obrtna sredstva – poručio je Radojičić, dodajući da je kredit na 15 godina, uz tri godine grejs perioda.

Aranžaman je, kako je istakao gradonačelnik Radojičić, i nesumnjiva validacija samog projekta, jer je EBRD dugo vremena analizirao sistem daljinskog grijanja i pratio sve što je Grad radio u vezi s tim.

- Izvještaj koji su uradili o sistemu i projektu, koji provodimo predstavlja jednu vrstu validacije odnosno verifikacije u tehničkom, finansijskom i pravnom smislu ovog izuzetno kompleksnog projekta. Takođe, mi smo prva lokalna zajednica kojoj je na direktan način odobren ovaj aranžaman, koji nije išao kroz uobičajne procedure odobrenja vlasti na nivou Republike i BiH, i to predstavlja ozbiljnu ocjenu validnosti Grada kao partnera – naglasio je Radojičić.

On je najavio i nove projekte sa EBRD-om, poput modernizacije javne rasvjete, projekta vodosnabdijevanja, izrade akcionih planova za "zeleni i pametni grad".

 Šef Kancelarije EBRD Ian Braun, kazao je da ugovor kombinuje finansiranje i ekologiju i dokazuje da se može imati komercijalno održivo daljinsko grijanje. 

-Projekat takođe dokazuje da se kroz privatni sektor može pružiti usluga pouzdanog centralnog grijanja. Nadamo se da ovo predstavlja početak dugotrajne saradnje EBRD i Grada Banjaluka – rekao je Braun, koji je ovom prilikom sa menadžerom projekta Borkom Torbicom, potpisao ugovor o impementaciji projekta izgradnje nove Toplane.