latinica  ћирилица
13/11/2017 |  15:02 | Autor: RTRS

Đurić: Priština ne koči samostalno formiranje zajednice srpskih opština

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da ne vjeruje da Priština samostalno koči formiranje zajednice srpskih opština, jer za svaki potez ima prećutnu ili eksplicitnu saglasnost dijela međunarodne zajednice.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je naveo da je za šest godina održano 236 sastanka na kojima je razgovarano u okviru briselskog sporazuma i da je to doprinijelo očuvanju mira, ali da još nije vidio nijedan značajniji potez Prištine bez saglasnosti onih koji je podržavaju u dijelu međunarodne zajednice.

"To Prištinu ne amnestira od obaveze da sprovede ono što je dogovoreno", rekao je Đurić novinarima i dodao da je danas 1.675. dan od kako Priština duguje formiranje zajednice srpskih opština.

Odgovarajući na pitanje o ponavljanju lokalnih izbora u Partešu, Đurić je naveo da je Srpska lista meta pritisaka Prištine, što se vidi i na primjeru poništavanja izbora u Partešu gde je kanididat Srpske liste pobijedio u prvom krugu.

On je podsjetio i na druge primjere pritisaka na Srpsku listu, navodeći da su njeni predstavnici saslušavani, hapšeni, vođeni u takozvanu kosovsku obavještajnu službu.

"Ti pritisci se nastavljaju i to samo pokazuje koliko nekome ne odgovara i koliko se neko panično plaši toga da Srbi budu složni, da svoju politiku koordiniraju sa državom Srbijom, sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, da deluju homogeno kao što nisu djelovali u ranijim istorijskim periodima, a sada počinju da dijeluju i dijeluju zahvaljujući tom jedinstvu koje stvaramo", rekao je Đurić.

On je poručio da Srbi ne mogu biti korišćeni kao folklor za politički establišment u Prišitni, te da to nije slučaj i nikada više neće biti slučaj.

"Srbi su danas na Kosmetu složni, jedinstveni, okupljeni oko svoje države Srbije, svoju politiku usaglašavaju i koordiniraju sa nama i tako će ostati. Srpska lista će nastaviti da se bori i za to ima našu punu podršku", naglasio je Đurić.

Izvor: SRNA