latinica  ћирилица
13/11/2017 |  14:21 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

Beograd: Akademska zajednica Srbije na okruglom stolu o Kosmetu

U Palati "Srbija" održava se drugi okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, u organizaciji Instituta društvenih i humanističkih nauka.
Učesnici Okruglog stola u Palati "Srbija" - Foto: RTS
Učesnici Okruglog stola u Palati "Srbija"Foto: RTS

U nastavku unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji koji je pokrenut na inicijativu predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, o mogućim rješenjima tog pitanja mišljenja su danas iznijeli predstavnici 22 instituta društvenih nauka i više od 50 naučnoistraživačkih radnika.

Direktori i saradnici akreditovanih instituta humanističkih i društvenih nauka u Srbiji, uključujući i institute Srpske akademije nauka i umjetnosti, govorili su o rješenju kosovskog pitanja u svjetlu širih, evropskih integracija. Predloženo je održavanje velike međunarodne konferencije za nalaženje cjelovitog, održivog, pravednog i trajnog rješenja, ali i formiranje nacionalne komisije.

Većina je istakla potrebu osnaživanja srpske zajednice u pokrajini, insistiranje na imovinskim i ličnim pravima, ali i jačanje Srbije prije svega na ekonomskom, a onda i na institucionalnom planu kao načinu za relaksiranje problema na KiM.

Skupu prisustvuju ministar prosvete Mladen Šarčević, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Izvor: RTS