latinica  ћирилица
12/11/2017 |  15:30 ⇒ 18:44 | Autor: RTRS

Ruski general Lavrenenko posjetio manastir Tavna

Ruski mirovni oficir general Mihail Pavlovič Lavrenenko danas je posjetio manastir Tavna i sestrinstvu ovog manastira darovao jevanđelje izrađeno u poznatoj ruskoj radionic Sofrino.
Ruski general u Tavni - Foto: RTRS
Ruski general u TavniFoto: RTRS

Obrazložio je da je poklon skromna zahvalnost ruskih vojnika koji su boraveći u mirovnoj misiji u BiH u manastiru Svete trojice u Tavni pronašli svoj drugi dom.

Ruski vojnici boravili su u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini gdje su se još jednom uvjerili u bliskost sa srpskim narodom, a posebno toplu dobrodošlicu imali su u bratskoj srpskoj pravoslavnoj crkvi, podsjetio je prilikom posjete manastiru Svete trojice u Tavni general Mihail Pavlovič Lavrenenko

"Žalosno je što smo mi dolazili ovdje u mirovnu misiju, poslije konflikta. Međutim radi se o tome da smo mi ovdje svoju zadaću ispunili normalno i sve je bilo kako treba. Međutim, sad ovdje te tople riječi koje su oni ponijeli odavde, one se vraćaju vama na vašu zemlju u ovu svetinju koja je mnogo pomogla mojim vojnicima", istakao je Lavrenenko.

Srpski i ruski narod vijekovima veže neraskidiva bratska veza, o čemu svu svjedočile i brojne knjige sa vjerskim ili svjetovnim sadržajem, darovane iz Rusije, u manastirskoj biblioteci koju su fašistički vojnici spalili tokom Drugog svjetskog rata. Do danas je ostalo sačuvano samo Sveto pismo iz 1663. godine.

"Nezapamćene i neprimjerene pritiske srpski narod u ovo vrijeme trpi da bi pokušali da ga odvoje od ruskoga naroda i pokidali veze između Rusa i Srba. Svaki ovakav događaj i trenutak nama pruža jednu ogromnu vjeru i nadu da se to ipak neće desiti", naglasio je arhimandrit manastira Svete trojice u Tavni Lazar Kršić.

Manastir Tavna od davnina okuplja vjerni narod ovog kraja i pruža gostoprimstvo gostima sa svih strana svijeta. U posjeti su mu i danas bili istaknuti političari i privrednici.

"Koristim priliku da se zahvalim ruskom generalštabnom oficiru, gospodinu Pavloviču, koga ja poznajem duže vrijeme i koji je danas ovdje u manastiru Tavni, u našoj velikoj svetinji, jednom od najvećih na ovim našim prostorima. Moja zahvalnost je svakako daleko veća s obzirom na to da znam šta je sve general radio za naš narod , šta radi za naš narod sada i siguran sam što će raditi u narednom periodu", rekao je narodni poslanik Zlatko Maksimović.

"Drago mi je što sam danas ovdje u svetom manastiru Tavni i što je naš gost bio general Pavlović, moj prezimenjak. I ja vjerujem da ćemo i dalje da radimo za dobrobit Rusije, naše Republike Srpske i Srbije", dodao je vlasnik kompanije "Slobomir" Slobodan Pavlović.

Tokom posljednjih desetak godina obnovljen je manastirski konak, porta, kao i manastirska crkva, a na bogosluženjima u ovoj svetinji, za koji se smatra da je sagrađena u 14. vijeku, uvijek se okupi mnoštvo vjernika.