latinica  ћирилица
12/11/2017 |  13:17 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

Veliki dogovor Putina i Madura: Rok 10 godina

Rusija i Venecuela će potpisati sporazum o restrukturiranju venecuelanskog duga sa rokom otplate od 10 godina i predviđenim postepenim rastom isplata.
Ruska rublja - Foto: AFP
Ruska rubljaFoto: AFP

Sporazum će biti potpisan 15. novembra, izjavio je jedan neimenovani izvor upoznat sa pregovorima.

Venecuela će, međutim, prije kraja ove godine morati da otplati Rusiji značajnu sumu zbog sporazuma koji će stupiti na snagu, izjavio je isti izvor novinarima, a prenosi agencija Rojters.

Ova južnoamerička država će, takođe, morati da isplati dugovanja prema ruskim izvoznicima za proizvode koji su već isporučeni.

Rusko Ministarstvo finansija je prije dva dana saopštilo da će dug Venecuele prema Moskvi od 3,0 milijarde dolara biti restrukturiran na temelju ranije dogovorenih uslova.

Rusija je jedan od ključnih kreditora te zemlje, čiji ukupan spoljni dug premašuje 100 milijardi dolara.

Gotovo tri četvrtine subjekata koji posjeduju venecuelanske obveznice potiče iz SAD i Kanade, izjavio je nedavno predsjednik Venecuele Nikolas Maduro.

Zvanična Moskva je 2011. godine dala Venecueli kreditnu liniju u iznosu do četiri milijarde dolara za finansiranje nabavke ruskih industrijskih proizvoda. Tri godine kasnije Venecuela je zatražila restrukturiranje.

Rusija je prošle godine izmjenila sporazum o konsolidaciji duga u iznosu od 2,84 milijarde dolara, kako bi on bio otplaćen u jednakim tranšama u naredne tri godine, počev od marta 2019. godine.

Maduro je prošle nedjelje najavio da će Venecuela restrukturirati spoljni dug, nakon što državna naftna kompanija PDVSA isplati 1,1 milijardi dugovanja po osnovu obveznica.

Izvor: TANЈUG