latinica  ћирилица
11/11/2017 |  16:29 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Za poljoprivredu godišnje i preko 100 miliona KM (VIDEO)

Ministarstvo poljoprivrede na godišnjem nivou za poljoprivredne proizvođače izdvaja oko 100 i 110 miliona maraka. U protekle četiri godine uloženo je 400 miliona maraka, što je ukupno šest odsto domaćeg budžeta.
Podrška poljoprivredi - Foto: RTRS
Podrška poljoprivrediFoto: RTRS

Poljoprivrednici su, kažu, zadovoljni podsticajima koje su do sada dobili, ali smatraju da im je Vladina pomoć i dalje potrebna.

Đuro Cvijić proizvodnjom se bavi 20 godina. Ima tri objekta za uzgoj pilića, a godišnje proizvede 600 tona mesa. Pored podrške ministarstva poljoprivrednoj proizvodnji, kaže da je potrebno više podsticaja za izgrdnju objekata kako bi mogao unaprijediti svoju proizdodnju.

"Podsticaje koje je država u to vrijeme davala, iskorišćavao sam. To je bilo u visini 30 posto na gradnju objekata. Јeste da je bio limit po objektu 30 hiljada maraka. Imao sam podsticaj na kupovinu novih mašini i alatki. To se odnosi na traktore. To sam isto iskoristio i promijenio sam komplet strukturu alatki", naveo je poljoprivredni prizvođač iz Srpca Đuro Cvijić.

Čedomir Borojević iz Šamca dnevno proizvede oko tri hiljade litara mlijeka. Zadovoljan je podsticajima.

"Odnos ministarstva poljoprivrede prema ovom poslu je veoma korektan. Do te mjere korektan da proizvodnja mlijeka jednako vrednuje  kao što je to u savremenijim najmodernijim poljoprivredama zapadne Evrope", istakao je Borojević.

Nivo finansiranja poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj je zadovoljavajući, ističu iz ministarstva i dodaju da je taj iznos uporediv sa ulaganjima koja izdvaja Evropska Unija. 

"Ako bismo taj nivo finansiranja od četristo miliona maraka ili sto miliona maraka na godišnjem nivou poredili sa hektarima sjetvenih površina, onda bismo dobili odnos o ulaganjima po hektaru koji iznosi 400 maraka po hektaru", dodala je savjetnica ministra poljoprivrede Republike Srpske Gordana Rokvić. 

U ministarstvu poručuju da će nastaviti redovne isplate podsticaja i time podstaći novi proizvodni ciklus.