latinica  ћирилица
11/11/2017 |  10:31 | Autor: RTRS

Sjećanje na Dostojevskog: Frojd u tijelu kneza Miškina

Fatalista, kao i njegovi likovi, Dostojevski je bio slab na kocku i često je upadao u velike novčane probleme o kojima je i pisao /"Kockar"/. Budući da je, pritisnut dugovima, radio brzo i mnogo, u mnogim situacijama imao je problema sa ispunjavanjem rokova
Fjodor Mihailovič Dostojevski - Foto: ilustracija
Fjodor Mihailovič DostojevskiFoto: ilustracija

Na današnji dan 1821. godine u Sankt Peterburgu je rođen Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svjetskih književnika svih vremena koji je najbolje pisao pod pritiskom kockarskih dugova, kao i njegov francuski kolega, čuveni Onore de Balzak.

Dostojevski je genije i "mračnjak" - tvrde književni kritičari, ali i ljekari, koji često zabranjuju pacijentima da čitaju neka njegova djela zbog mogućnosti da "podstaknu depresiju".

Fjodor Mihajlovič Dostojevski je tokom robije u Sibiru, na koju je poslat u mladosti zbog ideoloških uvjerenja, obolio od epilepsije, od koje boluje i knez Miškin u čuvenom romanu "Idiot", koji je romansirana poema o
/ne/mogućnosti dobrote i iskrenosti u realnom svijetu.

Dostojevski je sjajan narator, jedan od najvećih filozofa među piscima i tvorac najupečatljivijih likova književnosti, među kojima - Rodiona Raskoljnikova, Nastasje Filipovne, kneza Miškina i braće Karamazovih.

Fatalista, kao i njegovi likovi, Dostojevski je bio slab na kocku i često je upadao u velike novčane probleme o kojima je i pisao /"Kockar"/.

Budući da je, pritisnut dugovima, radio brzo i mnogo, u mnogim situacijama imao je problema sa ispunjavanjem rokova.

Kada je pisao "Zločin i kaznu" strahovao je da neće stići da na vrijeme završi roman i da neće dobiti honorar.

Prijatelji pisci ponudili su mu da svako od njih napiše po jedno poglavlje, a da on na kraju samo sve uskladi. Dostojevski je to odbio, rekavši da nikad ne bi vlastitim imenom potpisao tuđi rad.

Osim kocke, Dostojevski je vremenom počeo da zaboravlja stvari, što je bila posljedica epilepsije i, što je najgore, čak i zaplete sopstvenih romana.

Јednom prilikom supruga mu je prepričavala radnju "Poniženih i uvrijeđenih", a on je potpuno spontano priznao da ne zna o čemu ona govori.

Međutim, vrlo brzo je obećao da će roman pročitati što prije.

U životu Dostojevskog žene su igrale značajnu ulogu. Zaljubio se u Mariju Dmitrovnu Isajevu i oženio se njom, udovicom sa djetetom, i to dok je još bio politički osuđenik na robiji bez ikakve jasne perspektive.

Neke Marijine crte upisane su u lik Katarine Ivanovne.

Druga mu je supruga bila Ana Grigorijevna, koja je bila 25 godina mlađa od njega. Sa trećom suprugom, Anom Snjitkinom, Dostojevski se upoznao poslije avanture sa Apolonarijom Suslovom.

Snjitkina mu je rodila četvoro djece i stvorila porodičnu atmosferu povoljnu za pisanje.

Dostojevski je umro 1881. godine od posljedica krvarenja izazvanog epileptičnim napadom.

Prema izvještajima policije, na posljednji ispraćaj došlo je oko 100.000 ljudi, mahom studenata, a pogreb se na kraju pretvorio u demonstracije protiv monarhije.

Najpoznatija djela Dostojevskog su: "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Idiot", "Bijedni ljudi", "Poniženi i uvrijeđeni", "Kockar", "Dvojnik" i "Bijele noći".

Među Rusima, ali i, inače, među čitaocima i književnim kritičarima u svijetu traje vječito rivalstvo na temu - koga više vole da čitaju - Tolstoja ili Dostojevskog.

Za Fjodora Mihajloviča Dostojevskog se obično kaže da je težak i da zalazi u najdublja psihološka stanja likova. Mnogi ga nazivaju i književnim Sigmundom Frojdom.

Izvor: Srna