latinica  ћирилица
10/11/2017 |  21:25 | Autor: RTRS

"Eliksir mladosti" nam je sve vrijeme bio pred nosom?

Supstanca koja se nalazi u određenim namirnicama mogla bi da ima važnu ulogu u podmlađivanju ćelija, piše Independent.
Crno vino - Foto: RTRS
Crno vinoFoto: RTRS

Naučnici sa Univerziteta u Eksteru i Brajtonu smatraju da su na dobrom putu ka otkrivanju načina za podmlađivanje neaktivnih senescentnih ćelija.

Oni su tokom najnovijeg istraživanja uspjeli da podmlade ovaj tip ćelija ne samo po izgledu, već da učine da se one ponašaju poput mlađih ćelija.

Istraživači su tokom eskeprimenta koristili sastojke nalik revesatrolu - supstanci koja ulazi u sastav crnog vina, crne čokolade, crnog grožđa i borovnica.

Samo nekoliko sati nakon tretmana, starije ćelije počele su da se dijele i imale su duže tjelomjere - "kapice" na krajevima hromozoma koje je skraćuju dok starimo.

Prethodna istraživanja pokazala su da određene klase gena u starosti postaju neaktivne, ali su supstance kojima su podvrgnute u toku istraživanja dovele do njihovog ponovnog aktiviranja.

Naučnici se nadaju da će ovo otkriće dovesti do nastanka terapija koje će ljudima pomoći da ostare bolje, i bez određenih degenerativnih problema koji se obično javljaju u starosti.

Јedan od razloga zbog kojih u poznom dobu postajemo podložniji bolestima jeste nagomilavanje senescentnih ćelija u našim tkivima, koje i dalje žive, ali ne rastu ili prestaju da funkcionišu kako treba.

Izvor: B92