latinica  ћирилица
10/11/2017 |  19:24 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

U Brčkom prvi "Biznis forum" (VIDEO)

Pod pokroviteljstvom Vlade Distrikta, u Brčkom je organizovan prvi "Biznis forum". Namjera je da se, kroz stručne diskusije teoretičara i uspješnih preduzetnika, pronađu rješenja za unapređenje privrednog ambijenta u Distriktu Brčko.
Brčko - Biznis forum - Foto: RTRS
Brčko - Biznis forumFoto: RTRS

Biznis forumom Distrikta Brčko, obuhvaćeni su regionalni razvoj, mladi i obrazovanje, privredni i poljoprivredni potencijali, saobraćaj i turizam.

- Očekujem, zaključke koji će nas sa pozicije struke i nauke usmjeriti u određemom pravcu, kada je u pitnju ekonomski razvoj na području distrikta Brčko, kaže Siniša Milić, gradonačelnik distrikta Brčko.

Za slagedavanje trenutne poslovne situcaije i izazova, iznalaženje strategije i mogućih novih poslovnih pravaca i afirmacije privrednih potencijala Distrikta Brčko, važno je bilo čuti i mišljenje uspješnih privrednika.

- Govorili smo u početku da imamo vladavinu prava i da ćemo u odnosu na druga dva entieta stvoriti nešto, da ćemo napraviti nešto, da ćemo stvoriti reda. Nažalost ,nije se to desilo, rekao je Tomislav Antunović, direktor Komapanije Antunović.

- Možda je to sada jedna katarza i u BiH i u Brčko distriktu, jer se EU stabiliše. Ima puno novca, ima šanse za investicije, možda stvarno dolazi vrijeme da se nešto promijeni i da se krene naprijed, optimističan je Ilija Studen, predsjednik Uprave Studen holdinga.

Ekonomski stručnjaci istakli su da uz povoljan Zakonski okvir, podzakonske akte, i pozitivnu investicionu klimu, Distrikt može brže da se razvija od svih.

- Ovi primjeri biznismena koji su uspješni u distriktu Brčko, govore da je biznis moguć u BiH, i da oni koji zapošljvaju, koji prijvljuju ljude, koji plaćaju doprinose, moraju biti cijenjeni od strane politike, naglasio je dekan Ekonomskog fakulteta Sarajevo, Kemal Kozarić.


Pored domaćih privrednika iz Distrikta i regiona, svoje mjesto na Prvom biznis formu, tražili su i poslovni ljudi iz Turske, Rusije i Indonezije.