latinica  ћирилица
18/10/2017 |  16:25 | Autor: RTRS

Čovjek za budućnost: Bitkoin je gori od kazina

Ulaganje u bitkoine je manje predvidivo od igranja ruleta u kazinu, kaže ruski ministar ekonomskog razvoja Rusije Maksim Oreškin.
Bitkoin - Foto: ilustracija
BitkoinFoto: ilustracija

Prema njegovim riječima, nekvalifikovani investitori ne bi trebalo da imaju pristup instrumentima sa tako visokom volatilnošću.

"Što se tiče bitkoina, ako pogledate kako se kreće njegova vrijednost, poveća se za desetine procenata, a onda toliko padne... to je gore od kazina. Prvo, zarađujete, zarađujete, dobro vam ide, a onda izgubite sve, i nemate ništa“, rekao je Oreškin.

"Oni koji ne znaju kako da upravljaju rizicima i takvim sredstvima sa takvom nestabilnošću, ne bi trebalo da imaju opciju da investiraju, jer u 99,9 odsto slučajeva rezultat je gubitak za takve ljude i onda će se naći u teškoj životnoj situaciji, što nije dobro", dodao je Oreškin.

Ruski ministar predložio je da se trgovina bitkoinima omogući samo kvalifikovanim investitorima. Na primjer, da biste dobili taj status, potrebno je da imate najmanje šest miliona rubalja na vašem računu, napravite najmanje 40 transakcija godišnje sa prometom od šest miliona rubalja ili ste radili najmanje dvije godine u finansijskoj instituciji koja je trgovala hartijama od vrijednosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin konačno je dao zeleno svijetlo za stvaranje nacionalne kriptovalute.

Oreškin važi za ministra koji je omiljen Putinu. Pominje se kao čovjek za budućnost i budući premijer.

Izvor: B92