latinica  ћирилица
18/10/2017 |  16:25 | Autor: RTRS

MUP Srbije: Zabilježen pad broja žrtava trgovine ljudima

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Biljana Popović Ivković izjavila je da je u Srbiji zabilježen blagi pad broja žrtava trgovine ljudima, sa 55 koliko je identifikovano lani na 27 koliko je evidentirano ove godine.
Trgovina ljudima - Foto: RTRS
Trgovina ljudimaFoto: RTRS

Ivkovićeva je u Kraljevu, na konferenciji, povodom 18. oktobra - obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, navela da je Srbija usvojila Strategiju prevencije i suzbijanja trgovine ljudima za period 2017-2022. godine, koja podrazumijeva i zaštitu žrtava, prije svega djece i žena.

"Odlučni smo da se snažno i sveobuhvatno obračunamo sa kriminalnim grupama i pojedincima koji vrbuju mlade ljude, pre svega decu, ali i seksualno i radno eksploatišu druge građane", istakla je Ivkovićeva.

Ona je ukazala da je MUP problem trgovine ljudima prepoznao kao jednu od važnih tema za edukovanje djece u ranom uzrastu i važnost da prepoznaju šta je prevara, radna eksploatacija i kako da se od tih opasnosti zaštite, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

"Nama su deca najvažnija i naš primarni zadatak je da omogućimo njihovu bezbednost i da ih na vreme edukujemo i naučimo kako da se zaštite, jer je to najvažnije u ranom uzrastu", rekla je Ivkovićeva.

Ona je navela da, prema podacima MUP-a, na teritoriji Srbije tokom poslednjih godina dominira unutrašnja trgovina ljudima, koje eksploatišu državljani Srbije, ali da je Srbija u manjoj mjeri zemlja porijekla žrtava trgovine ljudima i zemlja tranzita.

Izvor: Srna