latinica  ћирилица
18/10/2017 |  15:07 | Autor: RTRS

Vučić: Pritisci sa svih strana svijeta veći nego ikada

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na Srbiju vrše pritisci sa svih strana svijeta, ali da Beograd radi sve da sačuva nezavisnost zemlje i da se bori za srpske interese, suverenitet i samostalne odluke.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Vučić je rekao da pritisaka ima sa svih strana više nego ikada, što je možda izazvano i globalnom situacijom.

- Naš posao je da se suočavamo sa tim. I bilo bi mi veoma drago i važno kada se Srbi ne bi opredijeljivali za to da li su za Ruse, Amerikance ili Evropljane, nego da Srbi budu za Srbiju, za svoju zemlju i svoj narod - naveo je Vučić.

Komentarišući insinuacije iz EU da je juče Srbija zabranila sudijama srpske nacionalnosti da polože zakletvu na Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao da to "nije shvatio kao predavanje i da se nije uplašio".

On je naglasio da "neki" kasne u formiranju zajednice srpskih opština - četiri godine i šest mjeseci.

- I njima ne pada na pamet da to urade i za to imaju podršku mnogih iz svijeta i bolje da me ne vuku za jezik - kaže Vučić.

Predsjednik Srbije dodao je da postoji još stvari koje u Srbiji treba obaviti i da će se to dogoditi ili u petak ili u ponedjeljak jer je Srbija pouzdan partner, koji nikoga ne laže i ne obmanjuje.

- A i jedni i drugi neka razmisle da li to za sebe mogu da kažu. Što se tiče Srbije, ona će svoje obaveze da ispuni, a što se predavanja tiče, neka ga drže nekome drugom, a ne nama - rekao je Vučić.

Komentarišući predstojeće lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, Vučić je naveo da postoji veliki pritisak pojedinih ambasada da se "rasturi `Srpska lista` i da se rasturi srpski uticaj na Kosovu i Metohiji".

- Oni to rade preko pojedinih Srba, zajedno sa Albancima, zato što ne žele da Srbi imaju tu ključnu akciju u Vladi, nego da im otežaju oduzimanjem lokalnih samouprava. To je jedan od razloga zašto bih lično uvijek podržao "Srpsku listu" jer je ona jedina vezana za Srbiju - istakao je Vučić.

On je dodao da će Beograd podržavati "Srpsku listu" jer time i Srbija ima uticaj na svojoj teritoriji.

Izvor: SRNA