latinica  ћирилица
18/10/2017 |  13:27 ⇒ 19/10/2017 | 11:31 | Autor: RTRS

Dodik za RTRS: Destabilizacija Srpske kontinuiran posao njenih neprijatelja (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je glavna vijest da je Narodna skupština sinoć završila zasjedanje, usvojivši između ostalog i dva najvažnija akta- Zakon o fondu solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu i Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjednik je u intervjuu za RTRS izjavio da su sinoćnja dešavanja pokazala da je destabilizacija Srpske kontinuiran posao spoljnih i unutrašnjih neprijatelja Republike, koji su počeli napadima na njenog predsjednika, MUP, RTRS, a sada i NSRS.

- Oni nisu otišli u Sarajevo gdje imaju vlast i tamo okupirali sto u Parlamentarnoj skupštini BiH da kažu "Nećemo da tolerišemo presude kao što je presuda Naseru Oriću, nego hoćemo da riješimo problem Suda i Tužilaštva BiH". Umjesto da su to uradili i da su pokupili političke poene, ali oni su došli u Republiku Srpsku u tim uslovima. Prvo se ne odazovu na sastanak oko presude Naseru Oriću, a onda to urade u Narodnoj skupštini. To je pokušaj da skrenu pažnju sa teme Naser Orić i oslobađajuće presude. Јa ih podržavam - iće i moj SNSD da blokira Parlament BiH zajedno s njima, neka samo oni prvi počnu. Oni nemaju hrabrost za to - rekao je Dodik.

Kaže da je dio scenarija da se ne učestvuje u radu Narodne skupštine i to da opozicija pobjegne od glasanja o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti.

- Rad NSRS se mjeri po tome da li imate većinu, a većina postoji. To što je neko sam sebe isključio ili nije došao na sjednicu, ne znači da je Skupština krnja. Ovo je parlament u punom kapacitetu - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da, nakon usvajanja Rezolucije u NSRS, očekuje od svih predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama da prestanu bilo kakve aktivnosti u pogledu približavanja NATO.

- Normalno je da muslimani traže da budemo u NATO, jer je NATO u ime njih bombarodvao Srbe i naravno da njima to odgovara, ali zašto odgovara Govedarici, Borenoviću, Čaviću? Zašto njima odgovara nije jasno. Nismo mi jedini koji "guramo" neutralnost. Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te Alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovdje uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak - rekao je Dodik.

Pogledajte kompletan Intervjuu sa predsjednikom Srpske: