latinica  ћирилица
18/10/2017 |  13:01 | Autor: RTRS

Kikinda: Kažnjen sa 3.360 evra zbog trovanja ždralova

Pedesetsedmogodišnji muškarac iz vojvođanskog sela Crna Bara kažnjen je sa 400.000 dinara /oko 3.360 evra/ zbog trovanja ždralova nedozvoljenim pesticidom.
Otrovani ždralovi - Foto: blic.rs
Otrovani ždraloviFoto: blic.rs

Zahtjev za isplatu odštete zbog trovanja ove zaštićene ptice Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi dostavio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u avgustu prošle godine podnijela je krivičnu prijavu protiv optuženog zbog krivičnog dela ubijanja zaštićenih vrsta ptica, a u istom periodu protiv iste osobe prijavu je podnijela i fitosanitarna ispekcija, zbog kršenja Zakona o sredstvima za zaštitu bilja.

O ubistvu žadralova Pokrajinski zavod za zaštitu prirode obavijestio je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u aprilu prošle godine, a inspekcija je pronašla pet ovih ptica mrtvih u jarku pored njive koja je u vlasništvu pedesetsedmogodišnjeg mještanina Crne Bare.

Toksikološka analiza leševa ždralova dokazala je da su uginuli od visokotoksične koncentracije pesticida karbofurana u hrani, a utvrđeno je da su se otrovali jer su pojeli tek isklijane stabljike kukuruza sa ostacima sjemena tretiranim karbofuranom i uginuli.

Tužilaštvo u Kikindi odbacilo je krivičnu prijavu protiv osumnjičenog, odredivši mjeru odloženog gonjenja, na osnovu kršenja Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, djelimično uvaživši odštetni zahtev Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Karbofuran je aktivna materija insekticida koji se u Srbiji nekada prodavao na slobodnom tržištu, ali je upravo zbog velike toksičnosti, i u skladu sa propisima EU, povučena njegova dozvola za uvoz krajem 2013, dok ga na tržištu nema od sredine 2014. godine.

Usprkos tome, veliki broj strogo zaštićenih vrsta ptica i sisara otrovan je u posljednjih deset godina ovim insekticidom, jer se on i dalje koristi.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode će iznos odštete utrošiti na projekat zaštite ptica, a jesenja i zimska jata ždralova koji se zadržavaju u Srbiji, prvenstveno u okolini Specijalnog rezervata prirode "Slano Kopovo", biće hranjena svježim kukuruzom.

Izvor: Srna