latinica  ћирилица
18/10/2017 |  11:46 ⇒ 19/10/2017 | 11:24 | Autor: RTRS

Vojna neutralnost uplašila opoziciju; Građani ogorčeni (VIDEO)

Brojne reakcije na pokušaj blokade Narodne Skupštine Republike Srpske. Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić smatra da zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske potvrđuje da opozicija, predvođena SDS-om, ima plan da blokira rad institucija i diskredituje ministra Lukača i MUP Srpske.
Pokušaj blokade NSRS - Foto: RTRS
Pokušaj blokade NSRSFoto: RTRS

Špirić u izjavi Srni, navodi da su samo, srećom, neuspjelu realizaciju prvog dijela plana gledali u jučerašnjem dijelu zasjedanja Narodne skupštine, kada je opozicija pokušala da prekine njeno zasjedanje. Ostaje da se vidi kako će izgledati realizacija drugog dijela plana, navodi Špirić.

"U taj dio ulaze pokušavajući da diskredituju ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i policiju koja predstavlja stub bezbjednosti svih u Republici Srpskoj. Za sada, to je najveća viđena izdaja. Znaju oni da to narod ne prašta, ali imam osjećaj da naprijed ne mogu upravo zbog toga, a nazad ne smiju zbog nalogodavaca koji finansiraju ovu njihovu tragikomičnu igru", ističe Špirić.

Špirić je ocijenio da će se vrlo brzo vidjeti da li će pobijediti razum, na koji je i ovaj put pozvao.

Veterani Srpske žestoko su osudili postupke opozicije. Ovo udruženje poziva narodne poslanike da se uozbilje i da ne izvrgavaju ruglu Narodnu skupštinu Republike Srpske. U suprotnom, ako nastave po istom scenariju, narodni poslanici neće više odlučivati o sudbini Republuke Srpske.

"Slike koje šaljete u svijet vrijeđaju dostojanstvo svakog borca-veterana koji je učestvovao u stvaranju i odbrani Republike Srpske. Da li vam je reakcija na sramnu oslobađajuću presudu Naseru Oriću duvanje u pištaljke. Dok vi duvate, nas će i dalje da hapse i tamniče. Pozivamo vas da se uozbiljite, vratite životnim pitanjima i prije svega nađete jedinstven odgovor na oslobađajuću presudu", dodaje se u saopštenju iz ovog udruženja.

Građani Srpske na brojnim portalima i društvenim mrežama pokazali su ogorčenje jučerašnjim ponašanjem opozicije, koji su nazvali sramnim i štetnim po Republiku Srpsku.

Reagovanja na portalima (Foto: Screenshot)

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Koašarac smatra da je opozicija u Republici Srpskoj smiješna i nemoćna i da pokušava da napravi problem u institucijama Srpske.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio da je opozicija, pokušajem blokade rada Narodne skupštine Republike Srpske, samo dala "vjetar u leđa" vlasti u Srpskoj, jer narod prepoznaje da nemaju dobre namjere.

Udruženje "Čast otadžbine" iz Beograda ocijenilo je da je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske jedna od istorijskih odluka Narodne skupštine Srpske.

Ovo udruženje osudilo je ponašanje opozicije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske tokom usvajanja Rezolucije i ometanje rada parlamenta, navodeći da se "nameće pitanje za koga ili za čiji interes /lider SDS-a Vukota/ Govedarica, /lider NDP-a Dragan/ Čavić, /lider PDP-a Branislav/ Borenović i njihova klika rade".

Udruženje građana "Istočna alternativa" pozvalo je sve srpske poslanike u Narodnoj skupštini Srpske i predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da budu jedinstveni u zastupanju srpskih nacionalnih interesa i opstanka Republike Srpske, a da političku netrpeljivost ispoljavaju zbog različitih pristupa u rješavanju drugih pitanja.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila pozdravlja usvajanje Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, izjavio je Srni predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.

Mitrović smatra neprimjerenim posljednja dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.