latinica  ћирилица
18/10/2017 |  11:19 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Prijedorski ratari očekuju bolje prinose ozimih usjeva (VIDEO)

Na području Prijedora u toku je sjetva ozimih kultura. Ukupno će biti zasijano oko 1.500 hektara, najviše pšenicom. Prijedorski ratari nadaju se boljem prinosu u odnosu na ovogodišnji, koji je u najvećoj mjeri uništen sušom. Smatraju da bi ovaj problem dugoročno bio riješen izgradnjom sistema za navodnjavanje.
Prijedor, jesenja sjetva - Foto: RTRS
Prijedor, jesenja sjetvaFoto: RTRS

Prema riječima prijedorskih ratara, trenutni vremenski uslovi pogoduju sjetvi ozimih kultura. Slobodan Štikovac iz Brezičana lijepo vrijeme iskoristio je da pripremi parcelu za sadnju ječma. Kaže da je kvalitet zemljišta na zadovoljavajućem nivou.

- Planovi nisu veliki, ječma neće biti mnogo. Više sijem kukuruza, tu su očekivanja veća - kaže Štikovac.

Pored stimulacije, od strane resornog ministarstva u vidu regresiranog goriva i đubriva, ratari mogu računati i na podršku grada. Međutim, ove godine izostaće gradski podsticaji za uzgoj merkantilnih žitarica, a prvenstveno pšenice.

- Zbog, uslovno rečeno, slabog odziva poljoprivrednih proizvođača koji pšenicu proizvode samo za svoje potrebe, odlučili smo da tu mjeru podsticaja, u iznosu od 100 KM po toni za fizička lica i 200 KM za pravna lica, od ove godine ne provodimo - navodi Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede. 

Dugi sušni period, koji je prouzrokovao veliku štetue na usjevima, još jednom je ukazao na neophodnost izgradnje sistema za navodnjavanje na području Prijedora. I ovaj problem, s kojim se ratari dugo bore, uskoro bi trebalo da bude riješen u toku 2018. godine programom pod nazivom "Izgradnja sistema za navodnjavanje na području grada Prijedora".

Od 1.500 hektara koliko će ove godine biti zasijano na području Prijedora, 1.400 biće pod pšenicom, dok će ostatak biti zasijan uglavnom zobom, ječmom, krmnim biljem i povrtnim kulturama.