latinica  ћирилица
18/10/2017 |  10:58 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

Interpol upozorava : DŽihadisti se vraćaju u BiH!

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je tokom današnjeg sastanka sa generalnim sekretarom Interpola Јirgenom Štokom u Sarajevu da će sada, nakon poraza "Islamske države", određeni broj njenih ratnika da se vrati u Evropu i u BiH.
Sarajevo: Јirgen Štok i Dragan mektić - pres  (Foto:radiosarajevo.ba) -
Sarajevo: Јirgen Štok i Dragan mektić - pres (Foto:radiosarajevo.ba)

Naglasio je da očekuje da će Interpol ustupiti BiH konkretne analize i podatke o radikalnim ekstremistima potencijalno opasnim za BiH i njene građane. Osim toga, rekao je da su razgovarali i o potrebi da BiH uputi svog oficira u sjedište ove organizacije.

"Upoznao sam sekretara šta su to ključni bezbjednosni izazovi unutar BiH i na neki način sam pozitivno iznenađen kako je Interpol vrlo brzo reagovao u nekim institucijama, posebno kada je u pitanju borba protiv radikalizma i terorizma. Upozorio sam da, sada nakon poraza ISIL-a, da će jedan broj onih koji su ratovali sa ISIL-om vraćati se u Evropu, pa i u BiH. I mislim da ćemo i na tom planu dobivati od interpola određene analize i podatke“, rekao je Mektić.

Štok je istakao da se, zbog povratka džihadista i njihovog poraza u Iraku i Siriji mijenja međunarodna i bezbjednosna situacija što, uz druge oblike kriminala, zahtijeva od svih da bolje sarađuju i razmjenjuju podatke.

“Od međunarodnog terorizma, organizovanih kriminalnih grupa, sajber kriminala, naše zajednice se suočavaju sa nizom prijetnji koje svi zajedno moramo rješavati. Ove prijetnje su više nego ranije na međuanrodnom nivou, mnogo su kompleksne i ni jedna zemlja nije u situaciji da se sama izbori sa tim prijetnjama. Јedinice za provođenje zakona, policijske agencije, zbog terorističkih prijetnji i napada koji se dešavaju u svim dijelovima svijeta, zaista su u situaciji da trebaju koristiti uspostavljene mreže policijskih agencija. I iz te perspektive želim da pohvalim BiH i centralnu ulogu koju su policijske snage iz ove zemlje imali u zajedničkim operacijama, posebno kada je u pitanju ilegalna trgovina vatrenim oružjem“, rekao je Štok.

On je istakao da danas svi granični prelazi BiH priključeni su na Interpolov sistem i on im omogućava svim bazama podataka Interpola.

Izvor: Nezavisne novine